EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КТ "Подкрепа" за промяна на данъчно-осигурителната с-ма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КТ "Подкрепа" за промяна на данъчно-осигурителната с-ма

mail18:15 | 14.09.2023прегледи 692 коментарикоментари 0


Конфедерация на труда "Подкрепа" представи своя визия за това как трябва да се развива осигурителната система у нас. Отново се предлага въвеждането на необлагаем минимум, който да е равен на МРЗ, премахването на максималния осигурителен доход, въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти и други. 

В ЕС осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията. В България данъчната система е коренно различна - основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, които по своята същност са регресивни. Преките данъци имат тежест от едва 22,1% в общите приходи, спрямо 33 средно в ЕС, а осигурителните вноски са с 5,3% по-малка тежест от средното за ЕС. ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат 30,5% от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година, се отбелязва в синдикалния анализ. 

За да достигне България средните стойности в ЕС, то бъдещите реформи на данъчно-осигурителната система би трябвало да са в посока намаляване на дела на косвените данъци и увеличаване на дела на преките данъци и осигурителни вноски.

Синдикатът предлага и конкретните мерки.  

"Необходимо е да се въведе прогресивен данък върху доходите с максимална ставка от 41%;

да се въведе необлагаем минимум, какъвто съществува във всички европейски държави;

да се повиши данъкът върху дивидентите от 5 на 20 процента, колкото е средното за ЕС;

да се въведе данък върху лихвите, какъвто в момента нямаме, а средният за ЕС е 22%;

да се повиши корпоративният данък от 10 на 21% и да се види кой къде се намира в структурата на обществото по отношение на доходите и се прецени колко е необходимо, за да може - от една страна хората, които са с най-ниски доходи, да бъдат освободени от данъци, а от друга - да има достатъчно средства в бюджета, за да може да се води социална политика за цялото общество".

 В анализа на КТ „Подкрепа“ се посочва, че основната характеристика на осигурителната система в България е, че тя е силно регресивна. Това се дължи именно на съществуването на таван на осигуровките. Благодарение на него, колкото по-високи доходи има един човек, толкова по-малък процент осигуровки плаща.

Според синдикалните сметки спестените осигуровки от физическо лице с доходи от 5000 лв. се равняват на 220 лв. на месец, а от лице с доходи 10 000 лв. - на 909 лв.

В момента максималния осигурителен доход е 3400 лева. При неговото въвеждане стойността му е фиксирана на 10-кратния размер на минималната заплата, което означава през 2023 г. да бъде 7800 лева на месец, или 93 600 лв. на година.

От "Подкрепа" са изчислили загубите на осигурителните фондове в България за миналата година, дължащи се на максималния осигурителен доход, задължителното осигуряване в частни универсални пенсионни фондове и ниските спрямо Европейския съюз ставки на осигурителните вноски, като общата сметка сочи загуби от над 9 милиарда лева, което е над 5 процента от БВП за 2022 година. 

Даниела Пенкова за предложенията на КТ "Подкрепа" за реформа на осигурителната система: 

"Най-важното искане е премахване на максималният осигурителен доход. В 13-те държави от ЕС, в които той съществува, не е върху всички доходи и е с много по-висока ставка. Ако трябва да се приближим до системата на тези държави, то нашият максимален осигурителен доход трябва да се вдигне и да бъде равен не на 10 пъти минималната работна заплата, а 17 пъти.

Другото, което изискваме, е да се премахне т.нар. втори стълб на осигурителната система, тъй като той е губещ за всички пенсионери. Единствените, които печелят от него, са (пенсионно)осигурителните дружества. ... Други искания, които имаме - да се увеличи обхватът на доходите, които се облагат с осигурителни вноски, не само доходите от труд, но и доходите от капитал - това означава печалби, дивиденти, лихви и т.н.".   

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg