EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КС спря 10% съкращаване на бюджетните разходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КС спря 10% съкращаване на бюджетните разходи

mail17:50 | 07.04.2010прегледи 725 коментарикоментари 0


След като Конституционния съд да обяви за противозаконни три от точките в закона за бюджета за 2010 г. правителството побърза да оттегли и точка от антикризисния план за съкращаване на бюджетните разходи с десет процента, която на практика е в разрез точно с решението на КС. Това стана ясно от изявление на премиерът Бойко Борисов.
„Няма смисъл да направим нещо, което Конституционният съд е казал, че не може. Ако го направим днес, ще бъде сезиран Конституционният съд, той ще даде същото тълкувателно решение и това решение ще падне. Защо да го правим тогава”, коментира премиерът.
С решение от 31 март тази година Конституционният съд обяви за противоконституционен член 17 от Закона за бюджета за 2010-а година, според който „при икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното, Министерският съвет може да намали не лихвените разходи и представените трансфери по чл. 1, ал. 2 под утвърденият им размер”.
Точка 19-та от 60-те мерки на правителството планираше да осигури 450 млн.лв. икономии на бюджетни средства до края на годината.
Антикризисният план на кабинета е за 1,6 млрд. лева, при отпадане на тази точка трябва да се търсят нови източници. Има обаче и вариант, ако се стигне до актуализация на бюджета, мярката отново да бъде прокарана.


Тагове: разходи, бюджет, КС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg