EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Круизни ваканции: Над 200% на записванията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Круизни ваканции: Над 200% на записванията

mail12:50 | 23.06.2011прегледи 738 коментарикоментари 0


Над 200% ръст на записванията за круизни ваканции на българи в Европа тази година спрямо миналата отчитат от Българското круиз общество. Към момента броят на записаните за подобни екскурзии е около 1 000, каза за БТА Илиян Иванов, акредитиран круиз експерт от неправителствената организацията. Въпреки че българинът вече отдавна е забравил как се подготвяше за почивка по времето на социализма, когато му се налагаше да пренася почти цялата къща, от Българското круиз общество напомнят да разтоварим куфарите от плажни хавлии, халати за баня и минерална вода, ако ни предстои круиз ваканция. За сметка на това обаче е добре да си вземем монети по 1 - 2 евро за бакшиш, разклонител, резервни батерии, бинокъл, уоки -токи, визитки, залепващи се бележки, празни полиетиленови торбички, лекарства, бинт, лепенки и копие на международния паспорт. Хавлиите и халати се предоставят без допълнително заплащане както за ползване на борда, така и за брега. Водата на борда на кораба може да се пие, напомнят от организацията. Бутилираната вода е за предпочитане, ако държим на определен вкус. Дребните суми са за бакшиши за товарачите на круиз терминала или летищата, таксиметровите шофьори или друг обслужващ персонал. По-голямата част каюти разполагат с по два контакта без този в банята. Ако ще ползваме едновременно компютър, ще зареждаме батерии в зарядно устройство и мобилни телефони, най-добре е да си носим разклонител, съветват от организацията. Обикновено батериите за фотоапарата и видеокамерата се изтощават точно когато ни трябват най-много. Биноклите са полезни както на закрито, така и на открито. Те могат да ни послужат в музеи, катедрали или други сгради, докато разглеждаме скулптури и архитектурни елементи и детайли. Уоки-токи устройствата са идеални за комуникация в чужбина между движещи се хора както на борда, така и по летищата или в големите магазини. Визитките ще ни потрябват, ако се запознаем с интересни хора на борда и станем приятели, а залепващите се бележки ще са ни нужни, за съобщения на стюарда, семейство или приятели на борда. Празните торбички ще послужат при отделянето на дрехите за пране.
Преди да заминем на почивка
Препълнената пощенска кутия е сигурен знак за крадците, че отсъствате от дома, напомнят от организацията и съветват да дадем ключ от пощата на съсед или приятел, за да прибира кореспонденцията ни през няколко дни. Продължително звънящ телефон също е сигнал за отсъствието ни от дома. По тази причина е добре да го изключим или да настроим гласовата поща да се включва при второто позвъняване. От Българското круиз общество съветват да проверим цените на дрехите, електрониката и бижутата в България, преди да похарчим парите си в "безмитните" магазини зад граница.
Пътешествието
За да е спокойно семейното пътешествие с деца по вода, е добре да не избираме каюти с веранда, дори при каютите с балкон може да има риск. Не би направило добро впечатление, ако си оставяме хавлия или книга на празен шезлонг до басейна, за да си го "резервираме" за целия ден, когато ни няма. Добре ще е да информираме круиз експерта предварително, ако имаме изискване за диетично или друго меню. Познавачите съветват още в първия ден от круиза да направим резервации за представленията, които изискват такива, за спа и фризьорски услуги, които възнамеряваме да ползваме на борда, за специализираните ресторанти и за бреговите екскурзии. В повечето случаи местата се изчерпват бързо. Добре е да следим движението на бордовата ни сметка. Ако възникне някаква неточност по-добре е да я отстраним на момента, а не в последния ден от круиза. В противен случай може да ни се наложи да чакаме на опашка между половин и един час на рецепцията на борда, съветват познавачите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg