EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кругман - сдържан оптимист за икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кругман - сдържан оптимист за икономиката

mail11:00 | 15.01.2014прегледи 1029 коментарикоментари 0


Носителят на Нобелова награда за икономика за 2008 година Пол Кругман, професор в Пристънския университет, оценява със сдържан оптимизъм перспективите за растеж на световната икономика през 2014 година, предаде ИТАР-ТАСС. "Бих искал да ме разберат правилно - всичко е много зле, както и досега, но както изглежда тази година положението не е така ужасно като преди. В това се състои и целият ми оптимизъм", отбеляза икономистът на конференция в Осло.
По думите му "за повечето страни с развита икономика 2014 година ще бъде по-скоро по-добра от 2013 година, която от своя страна беше по-добра от 2012 година". Според Кругман очакваният растеж ще бъде постигнат "не благодарение, а по-скоро въпреки действията на властите в Европа и САЩ". Експертът разкритикува както икономическата политика на правителството на САЩ, където 2013 година, запомнила се със автоматичните съкращения, известни като "секвестиране" и новите данъци, стоварили се над обикновените американци, както и стъпките на политиците от страните от Южна
Европа, където миналата година бяха приети нови държавни мерки за драстични икономии.
Втвърдяването на фискалната политика в САЩ съществено е задържало възстановяването на американската икономика, която е могла да нарасне два пъти повече през 2013 година, отбелязва експертът. Кругман обяснява спада на безработицата предимно с хитрата американска статистика, която не отчита безработните, които са престанали да търсят работа. Той все пак очаква икономически растеж от 3 процента в САЩ през 2014 година, колкото прогнозира Управлението за федерален резерв (УФР), а със същественото съкращение на бюджетния дефицит, правителството да се съсредоточи към други задачи.
В страните от Южна Европа, които не са успели да постигнат намаление на държавните дългове, ситуацията ще се подобрява, според Кругман, тъй като в последно време икономическите показатели сочат, че пазарите вече не са така обезпокоени от тези проблеми. В същото време външните заеми на Гърция, Испания, Италия и Португалия значително са намалели в сравнение с близкото минало, което също подобрява икономическата конюнктура в региона.
Кругман отбеляза, че в момента Европа остро се нуждае от изравняване на цената на работната сила, която е излишно висока в южната периферия на континента, както и да се контролира инфлацията на еврото. Нобеловият лауреат изразява увереност, че темповете на растеж на икономиката на Китай в обозримо бъдеще ще започнат да намаляват, което ще предизвика сериозни проблеми за неговите търговски партньори в Азия, но няма да бъде усетено така болезнено в САЩ и Европа. Що се отнася до ситуацията в азиатския регион Кругман посочи, че още е рано да се каже доколко успешни ще бъдат икономическите реформи на правителството на Шиндзо Абе в Япония в дългосрочна перспектива.

източник:БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg