EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КРС разреши три нови мобилни оператори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КРС разреши три нови мобилни оператори

mail17:30 | 15.12.2011прегледи 4704 коментарикоментари 0


Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) финализира процедурата, с която обяви намерение за издаване на разрешения за използване на 2 х 5 MHz и 2 х 8 MHz в обхват 1800 MHz за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа с национално покритие, съобщи КРС. Процедурата е в съответствие със Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и следва политиката на Европейския съюз за ефективно управление на радиочестотния спектър.
В установения срок, в регулатора постъпиха намерения за издаване на разрешения от пет предприятия, от които три потвърдиха желанието си за ползване на ресурса: „Макс Телеком” ООД (за ползване на ресурс от 2 х 8 MHz), „4Джи Ком” ЕАД (за 2 х 8 MHz) и „Булсатком” АД (за 2 х 5 MHz). След анализ, показващ, че обявеният свободен ограничен ресурс е достатъчен за ползване от всички лица, подали своите заявления, исканията бяха удовлетворени от КРС. Във връзка с това Комисията взе решение да издаде на трите предприятия разрешения за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа в обхват 1800 MHz с продължителност от 10 години.
Обхват 1800 MHz може да бъде използван за изграждане на GSM, UMTS, LTE и WiMAX мобилни наземни мрежи. Изборът на тип мрежа и съответстващи услуги е предмет на бизнес стратегия и решение на самите оператори. Практиката показва, че приоритет за операторите в този обхват е развитието на широколентовите технологии (UMTS, WiMAX, LTE и LTE Advanced) за изграждане на т.нар. трето и четвърто поколение (3G и 4G) мрежи. Те дават възможност за много по-високи скорости на предаване на данни, което от своя страна води до по-голямо разнообразие на предлаганите услуги за крайния потребител.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg