EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Критики към Борел заради посещението в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Критики към Борел заради посещението в Русия

mail07:04 | 10.02.2021прегледи 476 коментарикоментари 0


По време на дебат с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел относно настоящото положение в Русия, някои евродепутати защитиха целта на посещението, докато мнозина осъдиха пътуването до Москва. Те подчертаха, че това не е станало в подходящия момент поради продължителното влошаване на отношенията между ЕС и Русия, продължаващата руска агресия в Украйна, репресиите срещу протестиращите, експулсираните дипломати на ЕС, опитите за убийство от страна на разузнавателните служби на страната и лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални.

Във встъпителното си изявление Борел заяви, че е отишъл в Москва, за да види, чрез принципна дипломация, дали руското правителство проявява интерес към преодоляване на различията и обръщане на отрицателните тенденции в отношенията между ЕС и Русия. Отговорът, който е получил, сочи в различна посока, добави той.

Опити на Русия да подкопае доверието в ЕС

Мнозина евродепутати подчертаха, че руското правителство не проявява интерес към обръщане на негативната тенденция в отношенията между ЕС и Русия, докато Европейският съюз продължава да повдига въпроси, свързани с правата на човека и принципите на правовата държава. Те също така остро разкритикуваха поведението и отношението на руския външен министър Сергей Лавров към ЕС и Жозеп Борел по време на срещите и пресконференцията, които са имали за цел да подкопаят доверието в Европейския съюз.

Евродепутатите изтъкнаха и неуспеха на държавите членки в Съвета на ЕС да предприемат повече и по-решителни действия срещу Русия, включително допълнителни санкции. Някои от тях осъдиха някои столици на ЕС за това, че не реагират по подходящ начин на влошаването на отношенията между ЕС и Русия, например чрез спиране на газопровода „Северен поток II“.

 

 


Тагове: ЕП, Борел, Русия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg