EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Крит: Ново находище на газ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крит: Ново находище на газ?

mail06:35 | 13.01.2020прегледи 878 коментарикоментари 0


За данни за голямо находище на природен газ край гръцкия остров Крит съобщава на първа страница атинският ежедневник "Катимерини". Според вестника проучванията на Гръцката компания за управление на ресурсите от въглеводороди съществуват окуражителни признаци за сериозни залежи както в Йонийско море, така и южно от Крит. Компанията съобщава, че проучвания в неизследвани досега зони в морето южно от Крит са установили геологически структури, които приличат на онези на големите находища Зор край Египет и Левиатан край Израел.

Зоната, за която се говори в проучването, е съседна на друга, която е отдадена на концесия на консорциум на Хеленик петролеум, Тотал и Ексън Мобил. Тя се намира близо и до района, който е предмет на оспорваното споразумение за делимитиране на морските пространства между Турция и Либия. Засега гръцкото правителство проявява сдържаност по темата, защото проучванията са в начален етап, а наличието на въглеводороди може да бъде доказано категорично само със сондажи. Освен това тази зона все още не е предоставена на концесия, допълва БТА.

Икономическият ежедневник "Нафтемборики" съобщава, че показателят на бизнес климата на Гърция през декември е достигнал най-високата си стойност от ноември 2007 г. досега. Както показва проучване на Фондацията за икономически и индустриални проучвания, посветено на икономическата конюнктура, нарастването на показателя от 107 на 109,5 от ноември до декември миналата година се дължи предимно на подобрение на очакванията в строителството и услугите и в по-малка степен на по-добрите очаквания в индустрията и на укрепване на потребителското доверие.

Гръцкото правителство оценява, че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 г. е бил 2 процента, като очаква той да достигне до 2,8 процента през 2020 г. Същевременно обаче продължава забавянето в областта на външната търговия, като през ноември 2019 г. износът заедно с петролните продукти е спаднал с 11,4 процента, а без петролните - с 1,3 процента. В резултат за периода януари - ноември миналата година растежът на износа без петролните продукти е едва 4,4 процента. Също така значителен спад от 8,1 процента на годишна база отбелязва през ноември индексът на промишленото производство, в резултат на което за първите 11 месеца на миналата година растежът му е едва 0,1 процент.

Друго икономическо издание, "Ефимерис димопрасион ке плистириазмон", публикува проучване, според което 49 процента от компаниите са регистрирали по-нисък коледен оборот в сравнение с миналата година. Най-засегнат е секторът на облеклото и на останалата търговия на дребно (книги, спортни стоки, играчки, козметика, цветя), докато секторът на храните отбелязва по-малка загуба на оборот, като супермаркетите дори регистрират увеличение от 1,5 процента. Според проучването на Института за търговия и услуги на Гръцката конфедерация за търговия и бизнес увеличение на оборота е регистрирано само при 17 процента от фирмите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg