EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кристалина Георгиева – новият кандидат за еврокомисар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кристалина Георгиева – новият кандидат за еврокомисар

mail12:48 | 19.01.2010прегледи 1020 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви днес, че напълно уважава „личното решение” на Румяна Желева да оттегли кандидатурата си за поста еврокомисар, съобщиха от пресслужбата на ЕК.
Междувременно българският премиер Бойко Борисов е информирал Барозу за намерението си да номинира за български еврокомисар Кристалина Георгиева, в момента вицепрезидент на Световната банка, съобщава Reuters.

Да припомним, че Кристалина Георгиева отказа участие в правителството на ГЕРБ през лятото. Дори нейното име се споменаваше за премиерския пост, преди Бойко Борисов да обяви, че ще оглави кабинета в резултат на убедителната победа на ГЕРБ на изборите. Последно Георгиева беше сочена за евентуален вицепремиер без портфейл, отговарящ за връзките със световните институции.

„Най-големите предизвикателства пред България сега са лошите кредити и ниската ефективност на труда”, коментира тя преди време на четвъртата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от КРИБ.
Според нея трябва да се обърне внимание на неспособността на българите да покриват своите банкови заеми, след като допълнителна предпоставка за увеличението на лошите кредите у нас е фактът, че около 50% от отдадените кредите са краткосрочни под 1 година.
Подобряването на производителността на труда трябва да бъде приоритет на българските фирми, особено след като кризата е влошила още повече този показател, коментира Кристалина Георгиева.
„Има два основни пътя, за да се адаптира България по успешно към новата нормалност”,  съветва на Георгиева.  А именно, страната трябва да се прикачи към новите генератори на икономически растеж от Азия, като засили връзките си с тези държави и да бъде по-активна в решаването на климатичните проблеми.  Наред с това най-важната стратегическа цел на България трябва да бъде повишаването на конкурентоспособността на родната икономика.  Това може да се случи, когато бизнесът и властите обединят усилията си и преодолеят основните пречки, като ниското качество на образованието, лошата инфраструктура и неработещата институционална структура. „Аз съм оптимист и вярвам, че България може да се изкачи по стълбицата на конкурентоспособността”, заяви Кристалина Георгиева.

Визитка
Георгиева е преподавала в УНСС до 1993, била е гостуващ професор и стипендиант в Лондонското училище по икономика, университетите във Фиджи, Австралия и Масачузетския технологичен институт.
Започва да работи за Световната банка през 1993, като специалист по икономика на околната среда. По-късно работи в Русия.
От март 2008 тя е вицепрезидент и корпоративен секретар към борда на директорите в институцията и отговаря за връзките между изпълнителните директори и мениджмънта.
Тя най-високопоставеният експерт от Източна Европа в Световната банка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159