EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Крим национализира имоти на олигарси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крим национализира имоти на олигарси

mail15:35 | 23.02.2023прегледи 805 коментарикоментари 0


Властите на Крим, издирващи на полуострова активи на украински олигарси, са национализирали вече близо 700 броя движимо и недвижимо имущество. Това съобщи за ТАСС Владимир Константинов, председател на Държавния съвет на региона, анексиран от Русия през 2014 г., цитиран от агенцията.

Комисията, която издирва имущество и обекти – собственост на граждани и държави, извършващи действия, неприятелски спрямо Русия, продължава да работи и ще работи, докато не постави нещата в пълен  ред, заяви той.

Тази комисия проверява по-специално дали съответните собственици подкрепят "киевския режим", посочи Константинов. "Въпреки че основната цел на дейността в тази насока е установяване на справедливост и ред, национализацията на активи на украински олигарси трябва да стане сериозен източник на доходи за (сегашната руска) република" Крим, добави той.

Обектите, станали собственост на Крим, по предварителни оценки на местните власти струват десетки милиарди рубли. Това ще е сериозен доход за местния бюджет, отбеляза Константинов. Той обеща тези средства да се използват по-специално за социална подкрепа на руските военни, сражаващи се в Украйна, за семействата им и за роднините на загиналите.

Щом приключи оценката на национализираното имущество и то бъде предложено на търгове, "предприемачи от Крим или други руски региони ще могат да го придобият и развиват за благото на нашата страна и нашия народ", допълни председателят на Държавния съвет на Крим.

Руският ръководител на Крим Сергей Аксьонов е наредил според приетия през есента местен закон в тази сфера да бъдат национализирани имоти и други активи на организации и лица, свързани с властта в Киев.

По думите му може да бъде национализиран и апартаментът на украинския президент Володимир Зеленски в кримския град Ялта. На последното си заседание Държавният съвет на Крим взе решение да бъдат национализирани около 500 обекта, включително собственост на украинските олигарси Сергий Тарута, Игор Коломойски, Ринат Ахметов и Арсений Яценюк, пояснява ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg