EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Крим без ток & вода

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крим без ток & вода

mail10:36 | 25.11.2015прегледи 1764 коментарикоментари 0


През нощта в събота беше спряно подаването на електричество от Украйна за Крим, заради взривяването на четирите основни електропровода. И ситуацията може да продължи така цял месец, до пускането в експлоатация на първата линия на енергомоста над Керченския пролив, което се очаква на 22 декември. Това съобщи в понеделник лидерът на Крим Сергей Аксенов и уточни, че „това не е 100%“ сигурно, съобщава вестник “РБК Daily“, цитиран от Фокус. Най-тежка е ситуацията във Феодоски район и Керчи, където няма „нито ток, нито вода, нито мобилни връзки“.

И ако в неделя кримчани свикваха със спиранията на тока, то в понеделник местни жители вече говорят за опашки по бензиностанциите.

„На близката бензиностанция наскоро имаше опашка от 44 автомобила“, разказва пред вестника Лилия Земенкова, генерален директор на компанията „Мед-фарм Крим“.

„Ако купувате бензин в туба и без автомобил, тогава ви го продават без ред. Иначе опашките са по половин километър, а нощем опашки няма“, казва Анастасия Паскучи, собственичка на бар в Керчи.

Засегната ли е България?

Газовите доставки през Украйна за България няма да пострадат, дори ако Русия реши да въведе ответни мерки срещу Киев заради последните събития около Крим, увери депутатът от Блока "Петро Порошенко" в украинския парламент Ирина Фриз. В интервю за БНР тя сподели, че взривяването на електропроводите, доставящи ток за полуострова, е във вреда на Украйна:

Въпросът за преустановяването на действащия закон за икономическите връзки с Крим е назрял и съществува отдавна. Сега остана само да се регламентира процедурата и да се приемат новите законодателни механизми. Ако говорим за блокадата в момента, която се прави от активисти, то аз съм дълбоко убедена, че всякакви форми на блокада трябва да се приемат на ниво решения от правителството, а не едностранно от отделни групи. Трябва да си даваме сметка, че действаме за връщането на полуострова и то с население, което трябва да е интегрирано в Украйна. Частичната енергийна блокада на полуострова влияе преди всичко на местното население, като създава негативно отношение по-скоро към Украйна, отколкото към окупационните войски, които чрез няколко общи енергоблока могат да обезпечат цялата електроенергия.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099