EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата тласна руснаците да пестят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата тласна руснаците да пестят

mail11:05 | 15.02.2016прегледи 925 коментарикоментари 0


Икономическата криза принуди руснаците да преосмислят потребителското си поведение и да преминат към „тотални икономии”, пише руското икономическо издание „РБК”. Пести се от всичко, но с приоритет е плащането на кредитите и намаляването на дълговата тежест, което се компенсира с компромис с храната и по-евтини продукти. Потребителският модел през 2015 г. е с акцент върху спестяванията. Ненужните разходи са съкратени, а парите – спестени. За първи път от 18 години руснаците са спестили повече, отколкото са заработили, по данни на националната статистика Россат.

През 2015 г. потребителското поведение е с кризисен характер

На фона на влошаващи се икономически условия, резки скокове на валутите и двуцифрена инфлация потребителското търсене рязко се сви, показва анализ на руското Министерство на икономическото развитие, публикуван на 10 февруари. Нивото на спестяванията – заделените пари спрямо разполагаемия доход, достига своя връх за последните пет години – 15,4%.

Миналата година спестяванията са се увеличили с 1,5 пъти. Депозитите, с изключение на валутните, достигат 23,9 трлн. рубли – увеличение с почти 15% на годишна база (20,9 трлн. рубли).

Лоши обаче са резултатите за търговията на дребно – годината завърши с най-печалните резултати за 40-годишен период. Оборотите са намалели с 10% - най-силният спад в рамките на периода на наблюдение от 1970 г. насам.

През 2016 г. ще се купува все по-малко на фона на влошената покупателна способност, показва анализ на Внешэкономбанк. "През изминалата година видяхме стабилен ръст в спестяванията на домакинствата и намаляване на авансовите покупки на стоки за дълготрайна употреба. Според нашите оценки, процентът на спестяванията на домакинствата се е увеличил от 9% през декември 2014 до 18% през декември 2015 г.", каза главният икономист на банката Андрей Клепач.

Същевременно, се наблюдава спад в инвестициите във валута – от 5,8% до 3,1% в края на годината. Това може да се тълкува с по-малко пари кеш и скъпи долар и евро поради обезценяването на рублата.

През 2015 г. хората, които са изплатили дългове, са отказали нови заеми. През януари обаче се наблюдава двойно увеличение на потребителските кредити.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg