EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата струва $10 000 на човек

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата струва $10 000 на човек

mail16:29 | 11.09.2009прегледи 549 коментарикоментари 0


Най- големите световни икономики са похарчили по 10 хил. долара на човек в усилията си да се справят с икономическия спад в резултат на финансовата криза, съобщава BBC.
Държавите с най- развити икономики са похарчили общо 10 трлн. долара, показват направени от BBC изчисления на базата на разпространени по време на срещата финансовите министри от Г - 20 данни.
Най- много средства са похарчили Великобритания и САЩ. И докато Великобритания е инвестирала 94 % от БВП за справяне с кризата, тази сума за САЩ е 25 % от БВП.
Ако тази сума бъде съотнесена с броя граждани в държавата, се пада по 30 00 лири спасителни мерки за всеки британец и съответно 10 000 долара на един американец.
Разбира се по- голямата част от тези пари са отпуснати под формата на гаранции за банковите системи, като се очаква правителствата да възстановят част от отпуснатите за справяне с кризата средства.
За частния финансов сектор натрупания невъзвръщаем дълг възлиза на 4 трлн. долара, като две трети то загубите са натрупани от големите международни банкови институции като Citigroup или RBS. Половината от натрупаните дългове ( около 1.8 трлн. долара) са от неизплатими ценни книжа, обезпечени с рисковите ипотечни кредити. Големи са и щетите, нанесени от други лоши банкови активи, като търговски ипотеки и кредити.
Голяма част от експертите са на мнение, че ще минат години, но не и цяло десетилетие, преди кредитирането да възстанови нивата си отпреди кризата. Именно ограниченото отпускане на кредити беше ключова причина за икономически бавното възстановяване, причинило и масиран срив в доверието на финансовите пазари.
Прогнозите са, че през тази година световната икономика ще се свие с 2.3 % или с около 1 трлн. долара. Тези загуби ще бъдат споделени от населението предимно под формата на увеличение на безработицата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg