EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кризата стимулира спестовността в Източна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата стимулира спестовността в Източна Европа

mail15:52 | 20.01.2010прегледи 954 коментарикоментари 0


След години на непрекъснат растеж на доходите и бързо подобряване на стандарта на живот на домакинствата от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в последните две години се наблюдава забавяне на тази тенденция в целия регион. „Домакинствата реагираха на глобалната криза със спад в потреблението и увеличение на спестяването, въпреки намалената възможност за това” казва Федерико Гицони, който отговаря за бизнеса на УниКредит Груп в Централна и Източна Европа.

„Кризата доведе до нарастваща безработица и намаляващ ръст на дохода, което означава временно връщане назад на процеса на изравняване на нивата на доходите в страните от ЦИЕ и западна Европа” коментира Дебора Револтела, директор „Стратегически анализи на ЦИЕ” в УниКредит Груп, представеното днес във Виена проучване.

Увеличаващият се финансов натиск върху домакинствата от ЦИЕ повлия върху поведението им по отношение на разходите. След краха на Леман Брадърс домакинствата бяха принудени да съкратят разходите си, за да се справят с все по-неясната перспектива пред икономиката и влошаването на съотношението между плащанията по обслужването на дълга и доходите. „Несигурността, свързана с бъдещите доходи и безработицата, заедно със затягането на критериите за отпускане на кредит бяха основните фактори за промяната в модела на потребление на домакинствата от ЦИЕ”, обясни Револтела.

Стойността на финансовите активи на домакинствата от ЦИЕ се възстановява

По-слабото потребление и по-малкият нов дълг говорят за висока склонност към спестяване. Въпреки разочароващата тенденция при нивата на доходите, нетните финансови активи на домакинствата се възстановиха през 2009 година от дъното, достигнато през 2008 година, също благодарение на доброто представяне на капиталовите пазари и по-високата възвращаемост, получена от спестяванията.


Пълното възстановяване на доверието на домакинствата ще отнеме известно време


Добрата новина е, че през 2009 финансовите активи на домакинствата в региона се очаква да са се възстановили с повече от 12% спрямо 2008 (когато намаляха с над 5 на сто) и да достигнат 44% от БВП. Причините за това са добрите лихви по депозитите и доброто представяне на местните пазари на дългови ценни книжа. Ръстът на индексите на капиталовите пазари също помогна за покачването на стойността на активите на домакинствата от ЦИЕ.

Подходящи решения за справяне с евентуалната безработица и по-ниски нива на ръст на заплатите

Според прогнозите на УниКредит в сегашната обстановка можем да очакваме само умерено възстановяване на ръста на кредитите на домакинствата, при което ще имат своето значение фактори, влияещи, както на търсенето, така и на предлагането. „Качеството на кредитите ще остана предизвикателство” твърди Револтела. Пикът на необслужваните кредити се очаква да е към края на 2010 година.

Според Револтела дългосрочния потенциал на кредитирането, особено на ипотечните заеми, все още е незасегнат. В краткосрочен план по-високата безработица, по-слабия ръст на заплатите и по-високи нива на задлъжнялост вероятно ще натежат на търсенето на жилища. „Дори и в тази критична фаза ние продължихме да кредитираме и да подкрепяме нашите клиенти, като им предлагаме специфични и подходящи мерки, за да ги подкрепим в несигурните времена.” казва Федерико Гицони. УниКредит Груп предложи подходящи решения на своите клиенти, които са загубили работата си или са срещнали други трудности, да преструктурират задълженията си и с това да улеснят месечното управление на разходите си. Решенията включват удължаване срока за изплащане на кредита, въвеждане на гратисен период, както и намаляване на вноските до едни разумни нива, съобразени с капацитета на длъжниците да обслужват дълг.

Освен това още преди колапса на Леман Брадърс много от подразделенията на УниКредит предлагаха застраховка кредитна защита за клиенти с ипотечни кредити, така че клиентите се чувстваха сигурни, че ще запазят жилището си въпреки риска да загубят работата си и това предложение за кредитна защита дори се е разширило и задълбочило в много от подразделенията.

Отправяйки поглед в бъдещето, условията за домакинствата от ЦИЕ ще останат предизвикателни и през следващите години, но комбинацията от мерки, предприети от банките да подкрепят своите клиенти и нарастващата норма на спестявания ограничиха негативните последствия. Плаването в бурни води ще продължи и през 2010, докато възстановяването не се затвърди като тенденция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg