EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата с горивата удари Тотал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата с горивата удари Тотал

mail14:39 | 26.05.2016прегледи 902 коментарикоментари 0


Блокирането на рафинериите в рамките на протестите във Франция струва на петролната компания „Тотал“ между 40 и 45 милиона евро на седмица, съобщава вестник Le Figaro. Заради протестните действия работата на петте рафинерии на „Тотал“ е силно възпрепятствана. Ударът е особено тежък за компанията и поради факта, че от 2012 година насам тя е инвестирала в модернизацията на рафинериите си във Франция над 2 милиарда евро.

Франция е започнала да използва стратегическите си запаси от гориво преди два дни заради широко разпространените блокади на петролни депа от страна на синдикалните активисти, заяви ръководителят на федерацията на петролната индустрия, предаде AFP.
„През последните два дни, откакто се появиха оперативни проблеми в нефтопреработвателните заводи и блокадите на депа, ние използваме резервните запаси“, заяви той.

Във Франция вече има криза за горива, в някои градове имаше бой за гориво, според ББС. Бензиностанции въведоха дажби по 20 литра на клиент.

Френското правителство все още призовава обществото да не се паникьосва, но във вторник кризата с горивата изглежда се задълбочава, съобщава The Local. В понеделник през нощта транспортният министър каза, че близо 2400 бензиностанции от 12 000 в страната са или останали без гориво, или им е останало много малко. Това е увеличение с близо 1000 спрямо понеделник сутринта, когато само 1500 бензиностанции, главно в северните и западни части на Франция, бяха останали празни.
В понеделник имаше огромни опашни пред бензиностанциите в и около Париж, докато 13% от бензиностанциите на югозапад им свършиха горивата. Недостигът е предизвикан от комбинацията от блокирането на петролни рафинерии и депа за горива от синдиката CGT и паника сред шофьорите, зареждащи догоре резервоарите си от страх от недостиг.

Френската полиция е използвала сила при разблокирането на две от осемте блокирани петролни рафинерии в Южна и Централна Франция, предаде ТАСС, позовавайки се на вътрешното министерство на страната. Но протестната стачка, в резултат на протестите срещу започнатите от правителството реформи в заетостта, продължава.
„Аз разбирам исканията на стачкуващите. Но е недопустимо протестите да парализират икономиката на страната“, каза президентът Франсоа Оланд.
На свой ред премиерът Манюел Валс директно обвини френските синдикати, че с действията си те „вземат за заложници обикновените французи“.

Работници от петролния сектор във Франция започнаха стачка, която блокира работата на седем петролни рафинерии и 850 бензиностанции. Някои от бензиностанциите не предлагат въобще гориво. Стачката е част от общите протести, организирани от синдикатите, срещу приетата от правителството трудова реформа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg