EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата провокира по-бързо приемане на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата провокира по-бързо приемане на еврото

mail10:28 | 07.12.2009прегледи 606 коментарикоментари 0


Кризата като че и стимулира държавите за по-бързо присъединяване към Еврозоната. Това каза при откриването на Международната конференция “Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към Еврозоната” Ася Кавръкова от Институт „Отворено общество”, цитирана от Фокус. В Еврозоната влизат 16 държави от ЕС, които са приели еврото за парична единица, припомни Кавръкова. По думите й новите страни-членки могат сега да разработят нови реалистични стратегии за присъединяване към Еврозоната.
Според управителят на БНБ Иван Искров, който също присъства на форума,
влизането в Еврозоната не е привилегия. Това е задължение, което ще бъде изпълнено, когато правителствата решат, че е дошло време да се присъединяват. Решенията не са едностранни и касаят всички страни членки на Еврозоната. Той отбеляза, че България в значителна степен посреща критериите за включване в Еврозоната. Дори по най-трудните за изпълнение критерии  страната ни стои много по-добре от страни, които вече са членове на Еврозоната. Новото правителство много ясно заяви като приоритет присъединяването на България към Еврозоната. Това се подкрепя и от Централната банка, каза Искров. Той подчерта, че към момента не можем да се ангажираме с никаква конкретна дата за приемането на еврото. Искров обясни, че се ангажираме се с всички усилия, които са за водене на преговори за присъединяване към ЕRМ 2 и Еврозоната. Заедно с правителството ще направим всичко възможно да убедим нашите европейски партньори, че отговорът трябва да е „да”, каза управителят на БНБ.
По отношение на информираността на българските граждани за процеса на присъединяване към Еврозоната, проучване на „Отворено общество” сочи, че 90% от гражданите на страната са имали погрешна или бегла представа. Това отбеляза директорът на „Отворено общество” Георги Стойчев.
42% от българите са смятали, че ще се присъединим към Еврозоната през 2010 г. Едва 9% са изразили мнение, че това може да стане през 2013 г. или по-късно.
Според данни на друго проучване 60% от гражданите на новоприсъединилите се към ЕС страни не знаят как върви процесът на присъединяване към Еврозоната.
Повечето страни-членки на ЕС или се придържат към стратегиите си за членство, или е трябвало да преразгледат първоначалните си намерения за присъединяване, обясни Стойчев.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159