EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата попречи на борбата с детския труд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата попречи на борбата с детския труд

mail10:13 | 10.05.2010прегледи 982 коментарикоментари 0


От 2004 до 2008 г. числеността на работещите деца по цял свят се е понижила с 3 %  от 222 млн. до 215 млн. души, което е показателно за „забавяне на темповете на съкращаване на персонал по цял свят”, съобщават експерти от Международното бюро по труда, цитирайки данни от свое ново изследване по повод Световната конференция по въпросите за детския труд, която ще се проведе на 10 и 11 май в Хага, съобщава електронното издание на в. Ведомости.
Авторите на изследването, провеждано на всеки 4 години, подчертават, че глобалната икономическа криза може „допълнително да затрудни” реализацията на поставените на един по- ранен етап цели, свързани с премахване на най- тежките форми на детски труд до 2016 г.
Изводите от новия доклад значително се отличават от тези, направени преди четири години, когато бяха намерени значително повече знаци за оптимизъм. Има и добра новина и тя е, че като цяло детският труд намалява. Въпреки това, в различни страни по света работят не по- малко от 115 млн. деца в лоши условия на труд.
Най- голям прогрес е направен в посока на защита на възрастовата група между 5 и 14 години, където числеността на работещите е намаляла с над 10 %, става ясно от доклада. Числеността на децата от тази възрастова група, работещи в опасни условия на труд, се е понижила до 31 %. Наблюдава се и намаляване на броя на работещите момичета в тази група с 15 % до 15 млн. души. Числеността на момчетата обаче се е увеличила със 7 % до 8 млн. В друга възрастова група се наблюдава увеличение на работещите, и това е тази между 15 и 17 години. Увеличението там е с 20 %, достигайки численост до 62 млн. души.
Използването на детския труд продължава да намалява в Азиатско - тихоокеанския регион и страните от Латинска Америка и Карибския басейн, докато в Африка се повишава, където всяко четвърто дете работи.
Основната причина за разпространяването на детския труд е бедността. Решението на проблема е свързано с осигуряване на възможност на децата да посещават училище, с обезпечаване на социална защита, с оказване на различна помощ на незащитените семейства, особено в периоди на криза и т.н., посочват от експертите от Международното бюро по труда.
Икономическата криза не може да е оправдание за неуспеха с борбата срещу детския труд, смятат още експертите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg