EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата не е отминала България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата не е отминала България

mail15:30 | 05.10.2010прегледи 998 коментарикоментари 0


Кризата не е отминала още България и мисля, че не е необходимо да се подхранват излишни илюзии и бодряческият тон не е необходим на никого, заяви пред български журналисти президентът Георги Първанов, който участва в срещата на високо
равнище Европейски съюз - Азия.
Той изтъкна, че най-важното за този форум е, че продължава диалогът от Пекин през 2008 г., че е ясно осъзната необходимостта от създаване на по-голяма координация в усилията на Европейския съюз и Азия не толкова за преодоляване на самата икономическа и финансова криза, колкото за предотвратяване на бъдещи кризи.
Усещането е, че се излиза от нея  бавно, неравномерно, но сигурно и на двата континента, като особено важно е да се излезе с качествено нов растеж, подчерта президентът Георги Първанов.
След разговори с премиерите на Китай, Виетнам и Южна Корея той е убеден, че и България има свое място в този процес, но "не трябва да се чака някой да ни покани".
Това става чрез много голяма активност в двустранните отношения. С благородна завист трябва да призная, че гърците правят успешно това в момента там, където и ние бихме могли да имаме своя ниша - в отношенията с Китай. Говорихме с китайския
премиер къде би могло да се види тяхното присъствие. Той, например, акцентира върху възможността да се използват българските пристанища, заяви президентът.
Георги Първанов е разговарял също с представителите на Испания, Холандия и Австрия на форума Европейски съюз - Азия, както и с председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой.
Ключовата тема е била усилията на България за влизане в Шенгенското пространство.
Използвах всички аргументи, които България би могла да предостави. Необходимо е допълнително убеждаване, тъй както трябва да признаем, че сред някои от страните все още има скептицизъм и трябва да се използват месеците, с които разполагаме, за да бъде преодолян този скептицизъм. И да уверим партньорите, че сме си свършили добре работата, отбеляза президентът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg