EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата можеше да се предскаже

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата можеше да се предскаже

mail13:53 | 25.05.2009прегледи 624 коментарикоментари 0


Цветомира Маринова, БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС
Fin_analytikaРоденият в България професор математик Зари Рачев се отнася с презрение към идеята, че пазарните катаклизми не могат да се прогнозират. Той казва, че неговите статистически модели ги предсказват и клиентите му са съгласни с това, отбелязва
Ройтерс.
В момента неговата дъщеря Боряна Рачева-Йотова е председател на управителния съвет на нюйоркската компания FinAnalytica, която използва моделите му, за да изготвя показател, отчитащ най-лошите сценарии, за инвеститорите и занимаващите се с управление на риска.
Оценките на Рачев, който в своите анализи работи с разнообразни математически и статистически инструменти, са за такива хора, които вярват, че подобни модели могат да помогнат.
"Изминалата година бе много важна за нас, тъй като тя потвърди всичко, за което бяхме работили", коментира в телефонно интервю за Ройтерс от България Боряна Рачева-Йотова.
Показателят за риск, изготвян от нейната компания, предупредил инвеститорите за рязък спад на индекса Дау Джоунс, който се срина от историческия си максимум през ноември 2007 година до 12-годишен минимум през март 2009 година - най-рязкото понижение след фалита на Леман Брадърс (Lehman Brothers) през септември 2008 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168