EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата върна бюджетната политика на ЕС с 20 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата върна бюджетната политика на ЕС с 20 години

mail15:43 | 08.07.2009прегледи 461 коментарикоментари 0


Брюксел. Камелия Иванова, специално за Economynews.bg

parlament„Кризата заличи 20 годишните усилия за консолидиране на бюджетите на страните членки на Европейския съюз”, заяви Амелия Торес говорител на Хоакин Алмуния, еврокомисар за икономическите и валутните въпроси. През последните години преди кризата, страните членки на ЕС се стремяха да балансират и синхронизират като цяло своите публични финанси. Така средната стойност на публичния дълг в ЕС беше достигнал ниво от 0.7%, преди правителствата да започната своите антикризисни действия.
В момента държавите увеличават правителствените разходи, за да стимулират икономиките си, като ръста на тези разходи достига 5% от целия БВП на Европейския съюз.
„Това са много пари наистина, но помагат в тази ситуация”, каза още Торес на среща, организирана от Европейският журналистически център (EJC) в Брюксел. Според нея сега всяка държава трябва да се справи с две основни задачи. На първо място да прилага мерки, за да поддържа икономическата активност и така да ограничи безработицата и на второ място трябва да намери баланс между това да увеличава правителствените разходи за социална издръжка на безработните, докато в същото време приходите в хазната й намаляват заради по-малкото данъци. „Без тези мерки нивото на безработицата в ЕС на годишна база щеше да се увеличи много повече от регистрираните 2% през май.”, каза още Амелия Торес.
Безработицата в 27-те страни членки стигна 8.9% през май тази година, а нивото за същия период на 2008 е 6.8 %. „Със сигурност 5-те милиона европейци, които са загубили работата си през този период, сега преживяват трудно, но не трябва да се забравя, че техния брой можеше да бъдат много по-голям”, подчерта Торес. Според нея вече се забелязват някои позитивни сигнали от финансовите пазари и нагласите на бизнеса не са чак толкова песимистични, но не може да се каже кога ситуацията наистина ще се подобри. Възстановяването ще бъде бавно и постепенно, а пазарът на труда ще продължи да усеща затруднения дълго след като кризата започне да отшумява, коментира Торес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg