EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кризата влияе на Сърбия още две години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата влияе на Сърбия още две години

mail16:01 | 19.05.2010прегледи 796 коментарикоментари 0


Сръбската икономика статистически е излязла от рецесията, но това няма да подобри стандарта на гражданите най-малко през следващите две години, смятат специалисти, цитирани от белградския вестник "Блиц".  
За намирането на работа на армията от хора, които останаха без работа  по време на кризата, които се оценяват на 200 000 души, ще трябва, за съжаление, повече време, пише вестникът.
Формалното излизане от кризата в понеделник бе обявено от сръбския премиер  Мирко Цветкович, който казва, че  истинският ефект ще бъде  усетен от гражданите  едва след като се увеличи заетостта, а икономическият растеж стане по-голям. 
Сигурен знак за излизането от кризата за всички граждани  ще бъде, когато  заплатите им  значително се увеличат.  Това няма да се случи, докато икономическият растеж  не бъде 5 процента,  което може да се случи през  2013 г., изтъква Бошко Живкович, професор от Икономическия факултет.  За наемането на работа на хората, които останаха безработни, ще бъде необходимо обаче повече време, тъй като е нужна пълна промяна на
индустриализацията на страната, посочва Живкович, цитиран от вестник "Блиц".
Според Живкович достоверен знак за излизането от кризата е увеличаването  на  оборота в търговията на дребно, което не трябва да се очаква преди  на хората да бъдат увеличени
заплатите.
По-светло бъдеще, поне не скоро, не прогнозира и Небойша Савич  от Факултета по икономика, финанси и администрация. Той е загрижен от новата и неочаквана криза в Европа, отбелязва в. "Блиц".
Сега това е криза на цяла Европа и на еврозоната и никой не може да каже  кога това ще прелее в Сърбия. Някои ефекти със сигурност ще се почувстват, но проблемът е в това, че допреди няколко месеца това изобщо не бе предвиждано, обяснява Савич.
Средната работна заплата в Сърбия през февруари 2008 г. е била 373 евро, докато през февруари тази  година тя е спаднала на 323 евро. Ако през  февруари 2008 г. със средна заплата  гражданите  са могли да си купят 93,91 кг свинско месо, то сега те могат да купят само 80,86 кг свинско месо, сочи статистиката.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg