EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Кризата в Италия отслабва икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кризата в Италия отслабва икономиката

mail07:30 | 23.08.2019прегледи 643 коментарикоментари 0


Правителствената криза в Италия създаде несигурност на пазарите и доверието на инвеститорите може допълнително да се влоши по време на преговорите за бюджета за 2020 г., коментират анализаторите на Кофас.

„Политическата криза вече изтласка доходите от италианския 10-годишен публичен дълг до 1,83%, най-високото ниво за пет седмици. По-високата доходност на държавните облигации обаче ще засили уязвимостта на местните банки към суверенен риск, тъй като те държат по-голямата част от публичния дълг на Италия“, каза Еуджен Аническу, управител на Кофас за България и Румъния.

Тежестта на дълга е още по-притеснителна, тъй като италианската икономика вече е отслабена: след като влезе в техническа рецесия през четвъртото тримесечие на 2018, растежът беше нулев през първата половина на 2019 г. (тримесечното изменение на БВП беше 0,1% през първото тримесечие и 0,0% през второто). Италианската политическа криза, както и противопоставянето на г-н Салвини към европейските институции, могат да влошат доверието, което вече е нарушено от търговското напрежение и Brexit. Ако растежът се забави и ръстът на суверените се повиши, основният излишък на правителството вероятно ще бъде недостатъчен, за да предотврати увеличаване на публичния дълг.

Опитът на Матео Салвини да предизвика извънредни избори идва в момент, когато той има силна позиция на политическата сцена и е явен фаворит в анкетите, отбелязват анализаторите на Кофас. „Лига“ започна да добива позиции в регионалните избори, включително в южните региони, докато подкрепата за „Пет звезди“ постепенно намалява. Триумфът на „Лига“ на европейските избори през май потвърди тази тенденция: партията спечели 34% от гласовете, докато „Пет звезди“ спечели само 17%, което я постави на трето място. Настоящите социологически изследвания показват, че 36-38% от гласовете са за „Лига“ и това показва, че на предсрочни избори ще има абсолютно мнозинство за г-н Салвини – с или без подкрепата на други партии.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820