EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Криза на еврото, криза на частния сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Криза на еврото, криза на частния сектор

mail12:45 | 19.10.2012прегледи 501 коментарикоментари 0


Кризата на еврото в една и съща степен е криза на суверенните дългове и на частния сектор. Тя е следствие на световната рецесия, на намаляването на икономическата дейност и конкурентоспособност, но преди всичко е криза на управлението на Еврозоната. Това заяви Негово превъзходителство посланикът на Република Франция у нас Филип Отие при откриването на Международната научна конференция за посткризисното икономическо развитие на ЕС и България. Според него, за да излезем от този „омагьосан кръг” на първо място трябва да сменим досегашните грешни парадигми за развитие на пазарите и обществата и да въведем повече дисциплина и солидарна интеграция в ЕС. Като конкретни стъпки за това посланикът посочи създаването на бюджетен и банков съюз, повишаване на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) и координация на макроикономическите политики.
Конференцията се организира от Института за икономически изследвания при БАН и поставя 4 основни проблема: финансова и суверенна дългова криза; икономически растеж, иновации и инвестиции; пазар на труда и социална политика и мобилност на работната сила. Участници в нея са български и чуждестранни изследователи, преподаватели и експерти.
Сутрешната сесия вчера започна с дискусия на тема: „Финансова и суверенна дългова криза” с презентации на проф. Андраш Инотай от Изследователския център за икономика и регионални изследвания на Унгарската академия на науките, проф. д-р Татяна Хубенова от ИИИ при БАН, проф. д-р Стефан Вачков от Икономическия университет във Варна и проф. д-р Динко Динев от УНСС. Според тях износът остава основен фактор за икономически растеж през последните 3 години, но докато фискалната консолидация не заработи, кризата в ЕС ще продължи да се задълбочава.
Банките ни са с добра капиталова адекватност, но България продължава да е в плен на стабилна бедност, подчерта проф. д-р Вачков. По думите му облагането на лихвите по депозитите на гражданите е финансова немощ, защото мярката ще засегне хиляди бедни и пенсионери, без да доведе до решаването на проблемите с бюджета. Статистиката сочи, че две трети от спестяванията са в 4.8% от населението у нас, а останалите са влогове с малки суми до 1000 лв.
Икономистите са на мнение, че пътят за излизане от кризата е стимулиране на инвестициите в реалния сектор и нарастване на потреблението, на доходите и на износа.
Международната конференция продължава и през днешния ден.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048