EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Криза за зеленчуци във Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Криза за зеленчуци във Великобритания

mail14:03 | 28.02.2023прегледи 685 коментарикоментари 0


Производителите предупреждават за недостиг на праз, който ще доведе до изчерпване на британските запаси до април, предаде ДПА.

Високите температури и липсата на дъжд, последвани от период на студено време, се изтъкват като причина за създаването на "най-трудния сезон досега".

Супермаркетите вече ограничават продажбата на домати, други плодове и зеленчуци поради липса на внос.

Министърът на околната среда Терез Кофи каза в четвъртък, че британските потребители трябва да ядат повече ряпа вместо вносна храна, но Асоциацията на производителите на праз посочи, че купувачите ще трябва да разчитат на праз, отгледан в чужбина през май и юни.

Веригите супермаркети Tesco и Aldi ограничават клиентите до три артикула на клиент за домати, чушки и краставици като предпазна мярка, докато Asda също ограничава клиентите за марули, салата, броколи, карфиол и малини, а Morrisons е поставил лимит от два артикули на клиент за домати, краставици, марули и чушки.

Търговците на дребно вярват, че проблемите произтичат от слабите добиви на континента и Северна Африка и че доставките ще се подобрят през следващите дни или седмици.

"Фермерите, отглеждащи праз, са изправени пред най-трудния си сезон досега поради предизвикателните метеорологични условия", заяви Тим Кейси, председател на Асоциацията на производителите на праз. По думите му, членовете на асоциацията виждат спад на доходността с между 15 и 30 процента. "Прогнозираме, че предлагането на домашно отгледан праз ще бъде изчерпано до април, като британски праз няма да се предлага в магазините през май и юни, а потребителите ще трябва да разчитат на вносни култури", допълни той.

Асоциацията на производителите на Lea Valley заяви, че някои от големите производители в Обединеното кралство забавят засаждането на култури поради високите разходи за енергия. Организацията има около 80 членове в област, включваща Голям Лондон, Хартфордшър и Есекс, които произвеждат около три четвърти от краставиците и чушките в Обединеното кралство, както и много патладжани и домати.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg