EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КРИБ притеснен за чужди инвеститори в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КРИБ притеснен за чужди инвеститори в енергетиката

mail15:22 | 16.04.2010прегледи 1125 коментарикоментари 0


Конфедерацията на работодателите и индустриалците /КРИБ/ изразява безпокойство и загриженост от инициирания политически дебат относно възможността за национализация на електроразпределителните дружества в страната, които в момента
са собственост на чужди компании. Това се посочва в съобщение на КРИБ до медиите.
От организацията изразяват безпокойство и от възможността за преразглеждане на договорите с големи чужди инвеститори в областта на енергетиката.
Според нас поставянето под съмнение на сключени международни договори за приватизация на електроразпределителните дружества без сериозно аргументирана мотивация и извършена експертна проверка може да доведе единствено до нарушаване на основни права на тези компании, при това пет години след изтичане на срока за следприватизационен контрол, се посочва в становището.
Според организацията, към политическия дебат през последните дни се добавят и извършените от служители на ДАНС проверки в клиентски центрове на електроразпределителното дружество ЕВН.
Озадачени сме от методите и средствата, с които държавата търси доказателства за изпълнението на инвестиционната програма на компанията и упражнява контрол върху разходите на дружествата по дейностите им, които те отдават за управление на други компании по линия на т.нар. аутсорсинг, посочват от КРИБ.
Използването на силови органи не на място и без съответната санкция не е най-ефикасният начин за осъществяване на регулаторен одит на електроразпределителните дружества, се посочва в съобщението.
Случилото се е повод за обществен дебат за преосмисляне на ролята и контролните функции на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, особено спрямо ценообразуването в сектора, заявяват от КРИБ. Гарантирането на по-ниска цена на
електроенергията за бита не трябва да става за сметка на инвестициите за развитие на мрежата, смятат от организацията. Необходимо е спешно да се изяснят и причините за незавидното финансово състояние на НЕК, и да се набележат мерки за оздравяването на компанията, смятат от организацията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg