EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КРИБ: Излишъкът ще се превърне в дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КРИБ: Излишъкът ще се превърне в дефицит

mail17:21 | 21.05.2009прегледи 704 коментарикоментари 0


През първото тримесечие на годината сме свидетели на рязък спад на БВП – в рамките на 3,5%. Причините са няколко, но основната е отливът на чуждестранните капитали, коментира Иво Прокопиев, председател на КРИБ. Януари-март 2009 ПЧИ у нас са 649 млн. евро, спрямо над 1,2 млрд. през същия период на 2008. „Спадът не е толкова драматичен, но чуждите капитали са главно от довършване на проекти, започнали преди”, смята той.
Спадът в индустриалното производство през първите месеци надхвърля 17%, като най-значителен е той в добивната и преработвателната промишленост, където свиването надхвърля 24%. Негативната тенденция ще се запази, заради слабото търсене на стоките, произвеждани от тези сектори. До края на годината безработицата може да надхвърли 10%, предупреди КРИБ. От преработвателната промишленост са освободени 20 хил. души.
Надежди за бъдещ растеж дават земеделието , новите технологии, както и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Банките охотно инвестират в подобни решения, обясниха от работодателската организация.
За да бъде избегнат срив в икономиката ни и запазване стабилността на валутния борд, от КРИБ препоръчват да се съхрани изцяло фискалния резерв тъй като в края на 2008 бяха похарчени значителни средства от него. Възможно е до края на 2009 излишъкът да се превърне в дефицит. Положителен знак в посока ограничаване на разходите е затварянето на „Кремиковци”. В условията на криза е необходимо да бъдат спрени и субсидиите за губещи предприятия като „Топлофикация” – София и на БДЖ. КРИБ смята за разумно сключване на споразумения с международни финансови институции.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg