EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кремъл отново претендира за имоти на Булгартабак

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кремъл отново претендира за имоти на Булгартабак

mail00:40 | 29.04.2009прегледи 1054 коментарикоментари 0


cigaretteРусия има намерение да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз. В списъка е включен и Булгартабак. Това съобщи Владимир Кожин, началник на стопанския отдел в администрацията на руския президент, цитиран от руските медии.
Той допълва, че обектите не са малко. В момента проучваме един обект и ако разберем, че се е озовал в чужди ръце по незаконен начин, ще започнам процедура за връщането му, уточни Кожин. Той посочва като пример цигарената фабрика. Убеден съм, че това е руско предприятие. Имаме документи, подчертава Кожин.
Претенциите на руската страна към "техните имоти" в България периодично се подновяват след разпадането на Съветския съюз и изчезването на социалистическия лагер. През годините досега бе отстоявана позицията на българските власти, че исканията са неоснователни и Русия не разполага с документи, които черно на бяло да доказват, че тя е собственик на имоти в България, които са нейни и не са й върнати.
Темата за руските претенции вдигна голям шум, когато бе открита процедурата за приватизация на Булгартабак холдинг през 2002. Тогава сред кандидатите за приватизация имаше и руска компания. След като тя отпадна от класирането, Русия повдигна въпроса за собственост върху предприятия от Булгартабак и заплаши, че ще го постави и пред евентуалния нов собственик.
Според Русия фабриките в рамките на Булгартабак са били предадени на Съветския съюз след 9 септември 1944 в рамките на подписаната от българската страна спогодба за изплащане на репарации на СССР като победител във войната. Претенцията е към имоти, които по време на Втората световна война са били собственост на германския цигарен гигант Реемсма.
Предадени са били и активи, влезли в смесеното българо-съветско минно дружество Горубсо. Според България още през петдесетте години на миналия век страната ни е изкупила обратно имотите в рамките на двете дружества.
След предявяването на претенциите на Москва през 2002 бе разпространено официално становище на българското външно министерство, че по стария спор няма нови моменти и че руската страна "не предоставя качествено нова информация, различна от онази, която имахме досега", което пък не може да води до промяна в българската позиция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 868