EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кредитори разпродават активи на "Ален мак"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитори разпродават активи на "Ален мак"

mail10:45 | 14.05.2010прегледи 3174 коментарикоментари 0


Преглед на печата

След като дълго отлагаха, кредиторите на "Ален мак" ще дадат днес зелена светлина на банките довереници да започнат разпродажби на обезпечението по двете емисии облигации на козметичната компания, съобщава в."Пари". Информацията беше потвърдена от Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на пенсионната компания "Доверие", която е сред държателите на дългови книжа.
Днес ще се проведат двете събрания на облигационерите на "Ален мак", става ясно от публикувана покана до инвестиционната общност. Точка единствена, която ще разискват кредиторите, е обсъждане на действия, след като и двете емисии станаха предсрочно изискуеми. Решението, което ще вземем, е да упълномощим банките да започнат продажбата на активите, заложени като обезпечение, каза Даниела Петкова. По думите й това е единственото възможно решение, след като окръжният съд в Пловдив отхвърли молбата за обявяване на "Ален мак" в неплатежоспособност.
Съдът  каза, че облигационерите могат да си получат парите чрез обезпеченията, добави Даниела Петкова. Именно управляваната от нея ПОК "Доверие" подаде молбата за обявяване в неплатежоспособност на козметичната компания. Това води до голяма неизвестност за дружеството, твърди Даниела Петкова. Според нея, ако съдът е уважил молбата, щеше да има синдик и компанията би продължила да работи както досега.
Опитите на в. "Пари" да се свърже с представител на "Ален мак", за да разбере какви стъпки ще предприемат акционерите, за да стопират продажбата, на активи, пропаднаха.

В началото на март кредиторите на "Ален мак" имаха поредно общо събрание, на което беше дискутирана същата точка от дневния ред, каквато е заложена и за днешното събрание. Тогава обаче те решиха банките да не започват разпродажба на активи, докато не излезе решението на съда. Освен това облигационерите се заеха с търсенето на потенциални инвеститори за закъсалата козметична компания.
Преговорите продължиха, но за да е ясно кои инвеститори имат интерес, трябва банките да започнат да продават заложените активи, за да видим кой ще ги купи, добави Даниела Петкова. На срещата си в началото на март кредиторите задължиха банките да свикат нови общи събрания, ако съдът отхвърли молбата, както се и случва.
Според отчета за първото тримесечие на годината общите активи на "Ален мак" са 37.6 млн. лв., от които обаче вземанията са 24.9 млн. лв. Дружеството дължи 11.25 млн. лв. по двете емисии дългови книжа. Те станаха предсрочно изискуеми, тъй като козметичната компания не плати лихвите към 31 декември, а след това пропусна да го направи и в допълнителния срок от 30 дни, който е записан в договора.
Днес служители на предприятието ще излязат на мълчалив протест в опит да запазят дейността на компанията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg