EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредитори на Кремиковци без шанс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитори на Кремиковци без шанс

mail09:10 | 19.04.2011прегледи 1114 коментарикоментари 0


НЕК и "Булгаргаз" ЕАД, на които металургичният комбинат "Кремиковци" дължи огромни суми, са последни в редицата от физически и юридически лица, чакащи да им бъдат изплатени средства, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, цитиран от БТА. Въпрос на процедура е кога новият собственик ще влезе във владение на комбината, затова зам.-министърът отбеляза, че има строго определен ред, по който ще се извършат разплащанията към кредиторите. Тъй като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е принципал на НЕК и "Булгаргаз" едва ли трябва първо да бъдат изплатени техните задължения. С приоритет в случая са финансови претенции към "Кремиковци", предявени от Министерство на финансите, работниците и други дружества, които са по-напред с списъка на дружествата с изискуеми вземания. НЕК и "Булгаргаз" са "в края на редицата и не знам тези 316 млн. лв. докъде ще стигнат", завърши Евгени Ангелов.
Както е известно при приватизацията на дружеството държавата опрости дългове на комбината към най-големите му кредитори - бюджета, НЕК, БДЖ и „Булгаргаз” в размер на 700 млн. лв. (431 млн. лв. главница и 267 млн. лв. лихви). Условието за това беше комбинатът да бъде преструктуриран. Неизпълнението на това условие превърна тази помощ в изискуема.
В момента най-голям кредитор на металургичния комбинат са облигационерите, които имат вземане за 325 млн. евро. С техния решаващ глас бе отхвърлен оздравителния план за „Кремиковци” и бе взето решение за осребряване на активите му.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161