EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кредитната карта – наистина ли пестя пари?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредитната карта – наистина ли пестя пари?

mail14:10 | 27.05.2011прегледи 1396 коментарикоментари 0


Анна Лунгарска, анализатор потребителски финанси, moitepari.bg

Кредитната карта е доста особен банков продукт. При нея едновременно се съчетават два аспекта – кредитно улеснение и разплащателно средство. Какво означава това? Докато пазарувате в даден магазин можете да платите директно с кредитната си карта като получите автоматичен кредит в рамките на позволения лимит от банката картоиздател. Ако притежавате кредитна карта можете да купувате стоки и услуги на разсрочено плащане. Така вместо да сключвате нов договор за стоков кредит, директно плащате с картата до лимита, който предварително е бил одобрен. Ако пък имате нужда от пари преди превода на заплата, кредитната карта е сравнително добър вариант. Въпреки това картите все още са с ниска популярност в България. Причина за това е може би недоброто познаване на възможностите, които предлагат.

Защо картата е сравнително добър вариант, ако заплатата е още далеч? Обикновено силата на кредитните карти е при закупуването на стоки с нея. При повечето банки гратисния период и липсата на комисионни е именно в случаите на покупка, а не на теглене на пари от банкомат. Но дори да теглите пари директно, кредитната карта би могла да се окаже по-евтин вариант за краткосрочно набавяне на средства, отколкото тегленето на бърз кредит. Това се дължи на факта, че лихвите са по-ниски, няма такси за одобряване на кредита (той вече е одобрен) Повечето от кредитните карти предлагат гратисен период от 45 до 60 дни, в рамките на който, ако бъде погасено задължението, не се начислява никаква лихва. Погасяването на задължението може да се случи и в рамките на по-дълъг период. Въпреки последната опция, добре е задълженията по картата да се погасяват своевременно и в пълния им размер. При такъв вариант разходите за лихви остават минимални, а и при следващо плащане ще разполагате с по-голям лимит.

Простичката разлика между кредитната и дебитната карта е, че когато се тегли неправомерно от кредитната и това се докаже, разходът остава за банката, докато при дебитната карта – надали някой ще ви върне парите, при условие че „не сте блокирали картата си своевременно”. За да можете да контролирате добре трансакциите по картата, хубаво е да се възползвате от допълнителните услуги като SMS известяване, да си записвате какви операции сте извършвали през текущия месец и да проверявате онлайн (при възможност) какви са натрупаните задължения. Също така често банките предлагат голямо разнообразие от програми за лоялни клиенти и отстъпки при различни търговци за притежателите на кредитните им карти.

Има още доста какво да се желае като възможности по картите като предлагане от страна на банките. При международните карти положителното е, че те участват в промоциите на глобалната марка и с картата си можете да получите отстъпки, както в Париж, Лондон или Ню Йорк, така и в София или Варна. Кредитните карти са обвързани с годишни и/или месечни такси, но въпреки това картите са по-добър вариант, отколкото небанковото финансиране. Именно и заради тези такси картите трябва да се използват възможно по-често. Така фиксирания разход свързан с тях, започва да изглежда все по-незначителен, особено когато използвате картата си по най-оптималния начин.

Ето какво може да се разглежда като оптимално използване на кредитна карта:

Още при избора на карта вижте какви са възможностите за отстъпка или cashback (връщане на процент от сумата) и при кои търговци. Така можете да съобразите за коя карта да кандидатствате спрямо обичайните места, откъдето пазарувате, за да можете наистина да се възползвате от намаленията. Погасявайте натрупания кредит по картата още при превод на работната заплата, така ще си спестите плащането на лихви, ако картата е с гратисен период. Избягвайте тегленето на пари в брой от банкомат! Ако пазарувате с кредитната си карта, ползвате не само евентуални отстъпки, но и запазвате част от месечния си доход в пари в брой за по-дълго.

Важно: Задълженията по кредитните карти имат характер на заем и ако този заем не се погасява в установените срокове и размери, то първо автоматично банката докладва вашето просрочие в Централния Кредитен Регистър, който е видим за всички други банки, и това влошава общия ви кредитен рейтинг и способността ви да теглите друг тип кредити – лизинги, жилищни кредити, потребителски кредити и т.н. Също така необслужван заем по кредитната карта подлежи на процедура по предсрочна изискуемост.  Т.е., ако просрочите задълженията си по картата можете да получите съобщение от съдия-изпълнител. Затова е важно картата да се използва разумно и само в рамките на реалните финансови възможности на картодържателя. От изключително значение е също така да се информирате подробно за „правилата на играта” и възможностите, които дадена карта предлага. Ако имате вече кредитна карта и не я използвате често, попитайте в банката картоиздател какви са отстъпките или програмите за лоялност свързани с картата. Така например може да се окаже, че имате възможност да пазарувате с 10% отстъпка от любимия си магазин, без да сте подозирали.

Винаги съобразявайте колко можете да си позволите и кога! Не забравяйте да внимавате с това каква част от кредитния си лимит сте изхабили вече. Използвайте кредитната карта, когато сте сигурни, че до тридесетина дни ще получите заплатата си. И не на последно място – следете операциите по картата, така ще можете да си гарантирате сигурност при употребата й.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1967