EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кредити за оборотни нужди до края на годината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредити за оборотни нужди до края на годината

mail12:13 | 26.07.2010прегледи 702 коментарикоментари 0


До края на годината фирмите ще търсят кредити най-вече за оборотни нужди, както и за рефинансиране на краткосрочни задължения, заяви в коментар на пазара на кредити Мария Цукровска, експерт в дружество, осигуряващо финансиране, цитирана от БТА.
Очаква се да започне леко увеличение на дела на инвестиционните заеми за разширяване на бизнеса и за завземане на дял от конкуренцията. Най-много кредити се  търсят от фирми, работещи в областта на снабдяването, транспорта и шивашката промишленост, отбеляза Цукровска.
Тя съобщи, че има клиенти, които излизат от кризата и развиват бизнеса си по-спокойно. Средната лихва за бизнес ипотечен кредит, е 12 процента, но лихвите са индивидуални за всеки клиент.
Средният размер заем, който обикновено се отпуска, е 150 000 хиляди лева за период от около 11 години, добави Цукровска.
Размерът на лошите кредити е около 9-10 процента и след началото на кризата няма нови случаи на лоши кредити, добави експертът.
На хора с проблеми с връщането на заеми се предлага решение, обикновено свързано с разсрочване на заема.
Общото между справящите се добре във време на кризи фирми е, че разработват не повече от две линии бизнес и използват взетите кредити стегнато и целенасочено. Тези фирми задържат пазарен дял дори с цената на по-ниски печалби и са рефинансирали
 предишни задължения още при първите признаци на кризата, добави Цукровска.  Наблюденията на експертите показват, че зад успешните фирми стоят активни и високо мотивирани хора, с аналитично мислене и финансова грамотност.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg