EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кредити в швейцарски франкове? Превалутирайте ги!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кредити в швейцарски франкове? Превалутирайте ги!

mail06:20 | 25.11.2016прегледи 3587 коментарикоментари 0


Всички потребители, които са изтеглили кредити в швейцарски франкове, ще могат да ги превалутират, като по силата на постигнатото споразумение банката поема 80% от валутния риск от момента на тегленето на кредита. Това означава, че обслужвалите коректно кредита си, ще бъдат в хипотезата, че все едно са го взели в евро или в лева. Също така те ще плащат преференциален лихвен процент, който е по-изгоден от този за настоящите кредитополучатели. Това съобщава КЗП, която споразумя с една от трите банки, отпуснали на български граждани ипотечни кредити в швейцарски франкове.

Споразумението обхваща и тези длъжници, които не са били редовни платци и срещу тях няма издадени изпълнителни листове. А тези, срещу които е образувано изпълнително производство, могат да търсят правата си по съдебен ред.

Постигнатото споразумение е при условия, каквито не са извоювани в нито една от останалите държави, в които е възникнал този проблем.  

Въпреки многобройните протести пред различни институции, Комисията за защита на потребителите е единствената в България, която взе присърце този проблем и предприе незабавни последователни мерки за решаването му.

КЗП не уточнява с коя от трите финансови институции - Пощенска банка, УниКредит Булбанк или Пиреос банк, е постигната договореност.

По данни на БНБ към януари 2015 г., когато Швейцарската централна банка премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и това оскъпи рязко валутата, в България са били отпуснати 1884 ипотечни заема в швейцарски франкове.

Също през януари миналата година Пощенска банка предложи две програми, насочени към клиентите със заеми в швейцарски франкове, включително за превалутиране на заема. 

Хиляди потребители в Централна и Югоизточна Европа се оказаха неплатежоспособни, защото не можеха да погасяват взетите ипотечни заеми в швейцарски франкове.

Голям беше броят на потърпевшите в Унгария, но там още през 2014 г. парламентът прие закон, с цел да принуди банките да компенсират кредитополучателите за несправедливи условия по деноминираните в чужда валута заеми.

По данни от 2015 г. в Полша обвързаните с швейцарския франк ипотечни заеми бяха  над 550 хил., в Румъния - 150 хил., в Хърватия - 60 хил., в Сърбия - 22 хил.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg