EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Краят на слабия долар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краят на слабия долар?

mail07:30 | 01.09.2017прегледи 13672 коментарикоментари 0


Продължилото близо шест години отслабване на долара изглежда скоро ще бъде прекъснато, прогнозират анализатори. При тези очаквания, на въпроса: Трябва ли да се купуват долари?, въпросните анализатори се въздържат от конкретен отговор.

Американският долар през настоящата 2017 година е безспорния аутсайдер, а поевтиняването му започна от самото начало на годината, като процесът продължва и до днес. Формално, според агенция „Блумбърг", динамиката на долара на международните валутни пазари отразява разочарованието на инвеститорите от политиката на Доналд Тръмп, тъй като новоизбраният президент не може да реализира нито едно от големите си обещания за промяна на икономиката от предизборната надпревара.

Върху долара натиск оказват и други фактори, като например нарастването на еврото спрямо американската валута, което беше провокирано от очакванията да стартира програмата за намаляване на количественото смекчаване за икономиката на еврозоната от страна Европейската централна банка (ЕЦБ).

От „Блумбърг" напомнят, че допреди два-три дни курсът EUR/USD за пръв път от 2015 г. се повиши до 1,20 долара за едно евро, след като пазарните участници масово избягаха от американската валута и по този начин потопиха долара. В резултат на това късите доларови позиции достигнаха пика си от 2013 година. Освен това, много от пазарните участници определиха разпродажбите на долари като своя основна стратегия.

Както е добре известно, всеки тренд рано или късно приключва и най-вероятно вече се намираме преди развръзката. Един от управляващите мениджъри в Goldman Sachs Asset Management, Майк Суейл, споделя в интервю за „Блумбърг", че в момента доларът изглежда доста привлекателен. Нужно е само да се абстрахира човек от ежедневните фактори, които влияят върху котировките, и да се прави оценка на икономическите перспективи.

„Фундаменталните показатели в САЩ имат огромно значение, където се наблюдава достатъчно динамичен икономически ръст и има вероятност да бъде променен данъчният режим, а това ще бъде знакова реформа, която много специалисти очакват", уточнява Майк Суейл.

Освен това, търсенето на долара може да бъде провокирано от Федералния резерв на САЩ (ФЕД), ако разбира се даде някакви сигнали за начало на операцията по съкращаване на баланса си. На завършилата миналата седмица банкерска конференция в Джаксън Хоул обаче Джанет Йелън се въздържа от коментари относно монетарната политика на регулатора.

Не бива да се забравя, че в края на годината Министерството ни финансите възнамерява да включи т. нар. доларова прахосмукачка. Ведомството във Вашингтон обяви, че през последното тримесечие ще прибере чрез дълговия пазар колосален обем валута, което със сигурност ще провокира рязко нарастване на курса на американската валута. От октомври до декември ще бъдат пласирани облигации за 510 млрд. долара (през октомври 114 млрд., през ноември 243 милиарда и през декември 144 милиарда). Такъв обем само за едно тримесечие е пласиран преди почти 10 години - през кризисната 2009 година.

Трябва да се отбележи, че от март тази година действа ограничение за нови заеми, затова и Министерството на финансите много трудно, ако не и невъзможно, може да привлече допълнителни средства в бюджета. Ограничението ще действа докато Конгресът не вдигне горната граница на външния дълг, а казусът както е известно ще бъде дискутиран през октомври.

От техническа гледна точка индексът на долара спрямо основните валути напоследък се движи разнопосочно, но през последните три сесии преобладава посоката на нарастване./Infostock

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg