EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Краят на роуминга. След 10-год. битка на В.Рединг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краят на роуминга. След 10-год. битка на В.Рединг

mail09:01 | 15.06.2017прегледи 1024 коментарикоментари 0


От 15 юни отпадат таксите за роуминг в рамките на Европейския съюз. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС”. Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Председателите на трите европейски институции заявяват още:

През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. Таксите за роуминг са на път да се превърнат в история. От утре ще можете да останете във връзка, докато пътувате в ЕС, на цената, която плащате у дома. Отдавна чакахме този ден и мнозина се потрудиха той да настъпи. Чрез тясно сътрудничество Европейският съюз постигна конкретни положителни резултати за европейските граждани. Горди сме, че ЕС сложи край на високите цени за роуминг и сме благодарни на всички, които показаха решителност да се преборят с всички предизвикателства по пътя към целта. Едновременно с това ЕС успя да намери точния баланс между премахването на таксите за роуминг и необходимостта националните абонаментни пакети за мобилни услуги да запазят своята конкурентоспособност и привлекателност. Операторите разполагаха с 2 години да се подготвят за този ден и сме уверени, че те ще се възползват от възможностите, които предлагат новите правила в полза на своите клиенти”. Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички европейски граждани.

На този ден трябва да се отдаде заслуженото и на Вивиан Рединг, която започна битката за отпадане на роуминга като еврокомисар. Вижте повече във видеото на ЕвропарлТВ.

И така от 15.06.2017 г. се въвеждат промени в таксуването на роуминг услугите в рамките на Европейския съюз и Европейската икономическа зона в съответствие с изискванията на Регламент № 531/2012 и на Регламент за изпълнение 2016/2286 на Европейския парламент и Европейския съвет.

Включените национални минути в тарифните планове/допълнителните пакети на VIVACOM ще станат валидни и за изходящи разговори в роуминг в ЕС/ЕИЗ до България, в страната на пребиваване и в рамките на ЕС/ЕИЗ, без за тях да бъде начислявана допълнителна такса.

Цената на изходящите обаждания, които се правят след изчерпване на включените в тарифния план/ допълнителен пакет безплатни национални минути, ще се определя спрямо стандартната цена на минута към други фиксирани или други мобилни мрежи в съответния план.

Входящите разговори няма да се таксуват.

Включените МВ в абонаментен планове/ допълнителни пакети ще са валидни за сърфиране в страни от ЕС/ЕИЗ при следните условия:

При включен към тарифния план/допълнителен пакет неограничен обем от MB (без значение дали се прилага ограничение по скорост), потреблението на данни в роуминг, за което няма да се начислява допълнителна такса е в обем, равен на двукратния обем, който се получава след разделяне на дължимата месечна такса (без ДДС) за ползвания тарифен план/допълнителен пакет на регулираната максимална цена на роуминг на едро, определена от ЕК.

              След изчерпване на този обем се прилага допълнителна такса от 0.014 лв./MB с ДДС.

При тарифни планове/допълнителни пакети с включени MB в определен обем, при потребление на MB в роуминг се черпи от включените МВ, а след изчерпването им се прилага цена съгласно тарифния план.

За тарифни планове без включени MB, потребление на данни в роуминг се таксува по национална цена съгласно ползвания тарифен план.

 

 

 


Тагове: роуминг, Рединг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg