EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Краят на ИПК "Родина" + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краят на ИПК "Родина" + видео

mail13:25 | 26.04.2020прегледи 15713 коментарикоментари 0


17-етажната конструкция на ИПК "Родина" беше разрушена. Използван е съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата изпълнител "Дени специал" ЕООД и подизпълнителя "Хидрекс" ООД. Това съобщиха собствениците на терена от "Изток плаза инвест".
Процесът е осъществен съгласно детайлни технологични проекти, съгласувани с всички компетентни институции у нас, при стриктно спазване на изискванията за безопасност.
17-етажната сграда бе разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми, припомнят собствениците. Периметърът около т. нар. "опасна зона" беше ограничен с цел безопасността на гражданите и живущите в района.

В социалната мрежа беше създадено специално събитие, към което се присъединиха хиляди потребители, а отделно на място други граждани отидоха да заснемат рухването. 

Строителството на сградата започва преди близо 40 години и трябва да бъде най-модерната печатница по социалистическо време с 600 кабинета и много издания. Визията на двете съседни сгради като две отворени книги се счита за изключително модерна за времето си.

Според Търговския регистър е собственост на компанията "Булфарма" и на пловдивското ДКЦ "Пълмед". Те, по информация на "Капитал", са притежание на семейството на д-р Михаил Тиков.

Той притежава болницата "Софиямед" и купи сградата на ИПК "Родина" през 2018 г., а преди това и печатницата зад нея. Там допреди няколко години се издаваха вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски.

През 2012 г. Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК "Родина" и земята около нея с кредит от КТБ. След фалита на банката се оказа, че не са обслужвали кредита. Двата имота - сградата и терена, стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен съдебен изпълнител на фирма на Михаил Тиков и семейството му.

Все още няма яснота за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецизират инвестиционните намерения.

Снимка: Google Images

Видео: skyPoint


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037