EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Краят на АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Краят на АЕЦ "Белене"

mail13:21 | 28.03.2012прегледи 1732 коментарикоментари 1


Мира Лазарова

България се отказва от АЕЦ "Белене", стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет. Мястото на площадката, на която трябваше да бъде изградена АЕЦ "Белене", ще се строи газова централа. Поръчаният вече реактор за АЕЦ "Белене" ще бъде монтиран като 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Стана ясно още, че България ще плати на Русия около 100 млн. евро за реактора. Утре икономическият министър Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи на руската страна взетото вече решение.
Борисов докладва на Плевнелиев Премиерът Бойко Борисов информира за отказа президента Росен Плевнелиев, по-късно и депутатите от Икономическата комисията. Като причини министър-председателят е посочил, че подобен по мащабите си проект не може да бъде подкрепен финансово от България. Според правителството, предвид на събраните до момента факти и документи, икономически оправдано е да се избере вариантът, който предвижда изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като на площадката на ядрената централа е налична по-голяма част от съпътстващата инфраструктура и по този начин ще се гарантира бъдещето на ядрената енергетика на страната.
Според премиера усилията на българската енергийна политика трябва да бъдат фокусирани и към постигането на по-висока енергийна ефективност при производството, при преноса и потреблението на енергия. Президентът Росен Плевнелиев е заявил подкрепя това решение на Министерския съвет, което за първи път се взима прозрачно, гласи прессъобщение на президенската администрация. Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ "Белене". Проектът не решава проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа. Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ "Белене" не решава нито един от тях.
Росен Плевнелиев смята, че перспективите и възможностите за инвестиции са изключително големи в сферата на енергийната ефективност, където има и голяма възвращаемост. Според президента проектът АЕЦ "Белене" не решава проблема със санирането на панелните жилища, в които живеят 2,7 млн. българи. Пред премиера държавният глава е посочил, че спешно трябва да се започне широкомащабна програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, която ще икономиса мощностите на АЕЦ "Белене". Чрез подобна програма икономиката ни ще стане конкурентоспособна, градовете много по-красиви, а българите по-богати, отбелязал президентът.
Както е известно споразумението с руската компания - строител на централата „Атомстройекспорт” изтича на 31 март 2012 година, като то бе сключено през 2006 година.
СДС- това е победа за България Решението да бъде спряно строителството на АЕЦ "Белене" е победа за Синята коалиция, така коментира в парламента Мартин Димитров. Той беше категоричен, че десните ще подкрепят всяко решение за съдбата на централата, което е разумно. Това, което трябва да направи в момента България, е да форсира изграждането на междусистемните връзки с Гърция, Турция, Румъния - така ще намалим цената на газа и ще бъдем в позиция за преговори. Страните, които намалиха цената на газа, са имали или са изградили връзки със съседни държави. Според Мартин Димитров изграждането на връзката с Турция трябва да бъде приоритет, тя целенасочено се бавеше и нямаше развитие на проекта. Същото е с Гърция и Румъния - осигурено европейско финансиране, липса на напредък, допълни той.
Газовата централа Засега няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от коментарите на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов. Коментарът му е за вчерашната информацията от агенция ИТАР-ТАСС, според която България се отказва да строи с Русия, без трети инвеститори АЕЦ "Белене" и планира да изгради на нейно място газотурбинна електроцентрала, работеща с газ от "Южен поток".
Много добра идея, България има нужда и от газова централа, въпросът е да се намери инвеститор. Ние ще приветстваме всяка една инвестиция. Още нямаме инвеститор, който да е проявил интерес. Приветстваме всяка идея, която трябва да се реализира в областта на енергетиката. Знаете, че имаме възобновяеми източници в Североизточна България, които не могат да бъдат балансирани в момента, една газова централа трябва да ги балансира., посочи Николов.

7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" С изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" произвежданото електричеството ще струва по-евтино. Това заяви в предаването "12+3" директорът на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Той обясни: Връзките между новия обект и енергийната система на страна са изградени и те на практика няма да струват нищо. След като няма да се строи допълнителна инфраструктура, няма как токът да не е по-евтин. Площадката в Белене имаше лиценз за изграждане на нова атомна централа, докато площадка "Козлодуй" не разполага с такъв лиценз в момента. Потенциално имаме две вътрешни площадки, на които може да бъде изграден нов реактор. Това изследване е правено преди около 10-тина години и доказа възможността за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Процесът на лицензиране на нова площадка е изключително сложен. Необходимо е да се извършат редица проучвания преди това. Необходимо е да бъде направена оценка на въздействието на околната среда. Чак след това може да се говори за самото лицензиране. По мои предположения, това може да се случи за един период от между 3 и 5 години, коментира още Александър Николов. Приказваката за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" е поредната димка, която на практика трябва да омекоти удара от преминаването в режим на ликвидация на атомната енергетика в България. Някой очевидно е заинтересован да унищожим ядрената енергетика в България, за да се развива тя на други места. Това заяви в същото предаване депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров. Според него е абсолютно погрешно твърдението, че е по-изгодно да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, а не да се строи нова централа в Белене.



 


Тагове: Белене, отказ
 
Коментари
 
valentin mitev - 29-03-2012 г. 08:54:21

zhit stala luchshe, zhit stala veselee:)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg