EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Крачка напред към безвизов режим със САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Крачка напред към безвизов режим със САЩ

mail10:30 | 11.10.2012прегледи 562 коментарикоментари 0


Секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано и българският вътрешен министър Цветан Цветанов подписаха споразумение за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност. Документът беше подписан в присъствието на министър председателя Бойко Борисов. „Споразумението допълнителна стойност към изграденото през последните години трайно и високо ниво на доверие между правоохранителните органи на САЩ / Сикрет Сървис, ФБР, ДЕА/ и България”, заяви министър Цветанов. Като благодари сърдечно за оказаната цялостна и последователна подкрепа на САЩ за действията на българското правителство в борбата с организираната престъпност, тероризма и корупцията, вътрешният министър се спря на новите аспекти, визирани в споразумението.

Основен акцент постави на разширените възможности за информационен обмен – дактилоскопни данни, ДНК профили, за ефективно противодействие на трансграничната престъпност. С убеждението за ефективността на трансатлантическото сътрудничество в правоохранителната област, България активно участва в дискусиите по въпросите от дневния ред ЕС-САЩ, допълни вътрешният министър. „Съществен елемент от това сътрудничество е Споразумението относно използването и предаването на резервационни данни на пътниците /PNR/, одобрено от Европейския парламент и влязло в сила от 1 юли т.г.” По думите му „неговото прилагане реално ще допринесе за повишаване на сигурността и ще подпомогне съществено усилията за борба с тероризма и международната организирана престъпност.”
„Живеем в свят, в който престъпността не уважава международните граници. В този смисъл споделената отговорност за сигурността е валидна за всяка една страна, а подписването на днешното споразумение може да се разглежда в контекста на едно сътрудничество, което служи за бариера срещу тези, които не уважават сигурността на хората”, заяви Наполитано. Тя бе категорична, че днешният акт е подкрепа за сътрудничество с близък приятел. „Ние сме тук не само да подпишем споразумение, но и да поздравим България за постигнатите успехи”, посочи секретарят по вътрешна сигурност на САЩ. Тя изрази увереност, че този документ ще даде нови възможности в полето на ефективния и оперативен обмен на информация, с помощта на която да се предотвратяват и намерения за терористични атаки. С подписването на споразумението България изпълнява и едно от изискванията за включване в Програмата за безвизови пътувания на САЩ. Според Джанет Наполитано „документът е крачка напред към безвизовото пътуване и режим за български граждани.”
 


Тагове: САЩ, България, визи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165