EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Красимир Ангарски се обяви за данъчна амнистия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Красимир Ангарски се обяви за данъчна амнистия

mail20:57 | 20.03.2010прегледи 1743 коментарикоментари 0


За данъчна амнистия при еднократно облагане на доходите и имуществата, за които досега не са платени данъци се обяви Красимир Ангарски, доцент по финанси, бивш министър по икономическата реформа в правителството на Стефан Софиянски, отговорен за въвеждането на валутния борд и икономическата реформа в интервю за агенция Фокус.
Данъчната амнистия включва доброволно обявяване на имущества и доходи, за които досега не са платени данъци, еднократно облагане, и който не извърши това в шестмесечен срок, каквато е обикновено практиката в другите страни – да бъдат конфискувани тези имоти и доходи. „Това се прави редовно в други страни – Италия, Турция и др. Тази мярка не изисква почти никакви усилия – изисква единствено законодателни усилия. И гарантирано ще донесе един сериозен приход за държавата”, коментира той.
Митниците и Националната агенция по приходите трябва да имат конкретни задачи за допълнително разкрити приходи. „Това ще налага тотален физически контрол на границата и съответно – конкретни задачи на двете ведомства и структури – за допълнително разкриване на приходи. Трябва да им се дадат и стимули за това – известен процент. В момента има такъв, но може да се помисли той да се увеличи, за стимулиране на тази дейност”, каза още финансистът.
Следваща стъпка е - програма за приходи от приватизацията, която да включва освен целогодишна дългосрочна програма за приватизация, спешна продажба на едно или две „златни яйца” от всички отрасли и то веднага. „Да кажем – предприятия или имоти. Незабавно трябва да започне приватизация на губещите предприятия с оглед – преминаване в частни ръце и по-ефективно управление”, каза доц. Ангарски.
„Трябва да има програма за приходи от концесии за изграждане и експлоатация на държавна собственост – магистрали, летища, пристанища, добив на суровини и т.н. Трябва да има ефективно управление на държавните предприятия, да се въведе тотален контрол на базата на икономически принципи. Да има не повече от трима ръководители в т.нар. бордове и смяна на всички тези, които досега са допуснали предприятията да са губещи”, предлага той.
Като цяло трябва средно намаление на разходите за държавното управление и държавната администрация с около 50 %, като то да се движи в диапазона от 0 до 100 %. Като се направи преглед на всяка една от структурите и всяка една от структурите да докаже какво работи и дали то е необходимо в момента. И трябва да се вземат под внимание европейските критерии и норми за структури. Давам пример с областните управи, които съгласно европейските критерии трябва да бъдат до шест за България, а сега са 28” – смята той.
Според него - друга мярка е ограничаване на безплатните държавни услуги. „Временно може да се обявят нулеви държавни поръчки, да кажем – за висше образование. Това може да се направи с оглед – голямата безработица и липсата на работни места за специалисти – висшисти. Затова може една – две години да има нулеви държавни поръчки” – предложи доц. Красимир Ангарски.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg