EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Край на преговорите по "Турски поток"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на преговорите по "Турски поток"?

mail13:47 | 31.07.2015прегледи 2022 коментарикоментари 0


обновена/ Турция е решила да преустанови преговорите с Русия относно изпълнението на проекта "Турски поток" заради липсата на напредък, съобщи канала "Хабер Тюрк", цитиран от ТАСС. Една от причините за замразяване на преговорите е липсата на споразумение за нова отстъпка от руския газ. Страните подготвят споразумение за намаляване на цената на газа от 1 януари 2016 г. до 10,25 на сто, но това не е било подписано. Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия нямат консенсус. В момента според телевизионния кана, преговорите за "Турски поток" са "временно спрени". Кога ще бъдат възобновени не е известно. В същото време, както съобщи по-рано ТАСС, руски пазарни експерти смятат, че до формирането на новото правителство в Турция едва ли може да се очаква подписването на каквито и да било документи. По-рано източник в Министерството на енергетиката каза, че на ниво държавни глави било договорено поетапно изпълнение на проекта.
Москва и Анкара продължават подготвителната работа по проекта „Турски поток“, преговорите не са в застой. Това заяви турският посланик в Москва Умит Ярдъм пред РИА Новости. „Не мисля, че преговорите са в застой, те продължават“, заяви дипломатът. Той уточни, че „до момента официалните преговори по проекта не са започнали“. „Въпреки това ние поддържаме контакт – тъй като проектът е мащабен ни предстои да извършим подготвителна работа в различни области“, обяснил е посланикът.

По-рано източник от руското Министерство на енергетиката разкри пред ТАСС, че на президентско равнище е било съгласувано решение за етапно реализиране на проекта. Затова в момента страните съгласуват документите по първата отсечка на газопровода, по която ще се доставя газ само за Турция. Докато междуправителственото споразумение за 2-4-та отсечка, по които се очаква да бъдат транспортиран газ за страните от Евросъюза, ще представлява отделен документ, поясни източникът от руското министерство.

Руският газов концерн Газпром и турската енергийна компания Боташ (Botas) вече са постигнали споразумение за отстъпка от 10,25 на сто от цената на руския газ. Това съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. Засега обаче не са подписани документи за отстъпката, уточни министърът. Работата по междуправителственото споразумение между Русия и Турция за изграждане на газопровода "Турски поток" продължава, каза той, допълвайки, че Москва не е получавала никакви официални заявления и съобщения за спиране на преговорите.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат през есента, потвърди днес Кремъл, цитиран от ТАСС. Темата за газопровода "Турски поток" вероятно ще бъде обсъдена на срещата, посочи говорителят Дмитрий Песков. По думите му към момента "няма какво да се коментира" във връзка с проекта. "Без съмнение, за да бъдат изпълнени такива проекти, трябва да приключи процесът на образуване на правителство в Турция. Ще изчакаме търпеливо", каза говорителят на Кремъл.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4083