EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Край на водевила "Бокова-ООН"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на водевила "Бокова-ООН"

mail07:00 | 14.09.2016прегледи 4751 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Ирина Бокова е единственият кандидат на България за генерален секретар на ООН, съобщи премиерът Бойко Борисов. Кристалина Георгиева изобщо не е обсъждана за тази позиция, добави още той. След 26 септември, ако не е първа или втора Ирина Бокова, тогава ще преценим всички заедно какво да направим. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

"В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие", отбеляза премиерът.

"Предишното правителство работи и положи много усилия особено министър Вежди Рашидов. В последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова, въпреки че знаеха че си отиват, те направиха този избор. Никой не си направи труда да ме попита като лидер на най-голямата партия. Тук са писмата за подкрепа като се започне от японския премиер, та се стигне до Тереза Мей. От президентската институция до всички крале, от мен до премиерите, от външно министерство до външните министри – всичко това нашето правителство сме работили абсолютно честно и почтено за избора на г-жа Бокова. Не приемам, че била по-късно издигната или напротив. Издигнаха я две години преди да се говори за кандидати за генерален секретар на ООН“, каза Борисов.

„Полагаме огромни усилия към момента и ще полагаме, но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения“, заяви премиерът. 

"Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. Ние сме помолили всички в света, а с тези които сме в близки отношения, сме помолили максимално да съдействат и подкрепят.

Винаги с президентската институция сме действали изключително активно. До този момент минаха 4 изслушвания, за съжаления нашият кандидат е 3-ти, 5-ти, 7-ти, 3-ти. С цялото ми уважение, но дори Македония са преди нас и някой иска недоброто си представяне да припише на мен и на вас, на България", заяви Борисов.

„Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна. Така като направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре“, каза премиерът.

„Пред теб има 5-7 човека - изпревари ни Македония, изпревари ни Сърбия в определени класирания, но ние защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили. Получих коментари, че ние едва ли не сме щели да провалим тази кандидатура, за да издигнем някой друг“, коментира още той. „Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите“, заяви Борисов и уточни, че съпругът на Ирина Бокова е предложение на ГЕРБ за европейската банка. "В един момент неуспехът му да бъде мой или ваш аз няма да го допусна". 

Така се слага край на спекулации, драми и истерии около двете български чиновнички от световен ранг -  ЕК и ЮНЕСКО.

Дни наред медиите занимаваха ненужно обществото с въпроса "Ще смени ли Кристалина Георгиева Ирина Бокова в надпреварата за Генерален секретар на ООН?" Е, няма да я смени за успокоение на червено-синия й щаб.

В духа на медииното любопитство да припомним историята от клюки, факти и слухове, които се преплитаха до неузнаваемост.

Последната информация, базирана от неназовани източници бе, че:

„Номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН е била една от темите на снощната вечеря при германския канцлер Ангела Меркел, в която са участвали лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър”, пише в. „Стандарт”.

По-рано името на канцлера Меркел бе замесено и по друг начин – че е по време на среща на руския президент Владимир Путин с канцлера на Германия по в рамките на Г20 в Китай, Меркел е успяла да получи съгласието на Москва да подкрепи друг кандидат от България. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отрече, същото направи и говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

До онзи момент - понеделник,  българското правителство не бе излязло с официално съобщение или позиция има ли промяна в българската кандидатура и подкрепата за нея.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова посочи пред журналисти, че засега в дневния ред на правителственото заседание не се предвижда обсъждане на нова българска кандидатура:

"Това е решение на премиера и той ще прецени каква е ситуацията. Необходими са все пак консултации с други държави, за да се вземе решение. За момента няма официално предложение в правителството. Ако има такова, то може да бъде подадено до края на работния ден в понеделник.

Същата позиция защити и другият вицепремиер в кабинета Меглена Кунева:

„Надявам се, че ако има някакви въпроси около такъв казус, това ще бъде ангажимент на най-високо ниво в държавата да каже какво мислят. Просто да коментирам публикации в пресата не е сериозно. Аз на този етап няма какво да коментирам, няма субстрат”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не беше толкова категоричен в коментар от тази сутрин:

„Предполагам, че в предстоящите дни ще има определени новини, но в каква посока - нека да изчакаме все пак министър-председателят и МС да вземат своето решение".

Какви бяха съобщенията и коментарите през последните дни?

България обмисля да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за поста генерален секретар на ООН, предава Reuters. Дипломати от София и Брюксел информират, че финалното решение дали Георгиева да се присъедини към надпреварата за поста в Ню Йорк ще бъде съобщено в близките дни. Към момента за генерален секретар са се кандидатирали десетима души. Сред тях е и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Длъжностни лица са разделени по въпроса дали тя ще се откаже от надпреварата, за да позволи на София да номинира Георгиева. Остава неясно и дали България може да има двама кандидати за поста, или българският еврокомисар ще бъде номиниран от друга държава.

Междувременно по този повод Мартин Селмайер, началникът на екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, написа в социалната мрежа „Туитър“: „Ще бъде голяма загуба за Европейската комисия. Но Кристалина ще направи силен генералния секретар на ООН и ще направи много европейци горди“.

Как се представя официалният кандидат Ирина Бокова до момента?

Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО, беше издигната на 11 февруари 2016 г. за поста генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България в ООН. Постът генерален секретар на ООН, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки Мун, ще се оваканти от 1 януари. Според съществуващите правила за назначаването претендентът за този пост трябва да събере 9 гласа "за", включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено в Общото събрание на ООН за утвърждаване.

Резултатите от четирите гласувания до момента са динамични, като единствено португалецът Антониу Гутериш е абсолютен лидер. Ето схема на гласуванията на кандидатите с най-убедително представяне, които периодически разместваха местата си.

zoom_sss

Какво ще се случи в крайна сметка с фамозната игра? Възможни развития:

Мелик Кайлан от сп. „Форбс“ в текста му "Битката за следващ генерален секретар на ООН става трескава" :

"Тук навлизаме в мътните инерционни сили на политиката на ЕС. Гутериш е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Издигането на неговата кандидатура от Португалия засилва влиянието на цялата партия в Европа. Техните съперници в целия регион, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), водена от Ангела Меркел, не го харесват. Така че изведнъж има ход на ЕНП и отчетливо по-десния лидер на Унгария Виктор Орбан, за противопоставяне на Гутериш. За да направят това, те обмислят номинацията на Кристалина Георгиева, един от техните собствени функционери в ЕС. Официално Унгария, Хърватия и Латвия биха номинирали българин да се надпреварва срещу българин (Бокова), който вече е номиниран от България. Следите ли ми мисълта? Ако не, вината не е моя. Ето така е в Европа. Сега виждате ли защо ЕС едва ли може да се изправи срещу Путин или да предотврати Brexit или ... добре де, схванахте мисълта. Така че играта виси на косъм, докато се провеждат тесногръдите междуособна борбите за власт в рамките на Европа."

Доцент Антоний Гълъбов, НБУ:

"Не можем да излезем без щети от ситуацията с избора на нов генерален секретар на ООН, тъй като щетите бяха нанесени още в самото начало на тази процедура, това коментира в ефира на БНР политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) доцент Антоний Гълъбов.

"България нямаше друга възможността освен да издигне госпожа Бокова, не заради ясната й позиция, за това в какво трябва да се превърне ООН и как трябва да се реформира организацията, а просто заради поста, който тя заема като генерален секретар на ЮНЕСКО. Беше ясно, че няма шанс за друга българска кандидатура, докато тя е начело на ЮНЕСКО" коментира още той.

Гълъбов допълни, че ако екипът на госпожа Бокова смята, че в България се работи срещу нея, ако смята, че нейната кандидатура е саботирана, най-добре е тази кандидатура да се оттегли. "Самата Бокова заявява, че е обект на саботаж, че в собствената й страна върви саботаж срещу нея. За мен решението на тази ситуация е госпожа Бокова да се оттегли от процедурата за избор на генерален секретар. Това решение ще минимизира щетите за България." каза Гълъбов в заключение.

"Политико":

"България умува да издигне Кристалина Георгиева за високия пост в ООН. Правителството смята да оттегли предишния си кандидат – шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Във вторник сутринта българското правителство ще реши дали заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева да влезе в състезанието за генерален секретар на ООН. Това съобщава авторитетното издание „Политико“. Според негови източници петима души, запознати със случващото се, твърдят, че Георгиева има подкрепата на няколко страни от ЕС, сред които са Унгария, Полша и Латвия. Германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че биха подкрепили кандидатурата на Георгиева на срещата на върха на Г-20 в Китай по-рано този месец. Други лидери обаче, като бившият еврокомисари и настоящ министри Ема Бонино от Италия и Нели Крус от Холандия отхвърлили възможността да подкрепят Георгиева.

Отдавна обаче в дипломатическите среди се носи мълвата, че Георгиева може да бъде препъната заради факта, че българското правителство вече е дало своята подкрепа за генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, сред които е и Китай, са заявили, че не е номиниран от собствената си страна. Ако правителството на Бойко Борисов не посочи Кристалина Георгиева като неин фаворит за важния пост в ООН, то на практика убива шансовете й да пуличи голяма международна подкрепа.

Избора за генерален секретар на ООН навлиза във финалната права през следващите седмици, след неформалната кампания, по време на която бяха изслушани пред Общото събрание на ООН кандидатите за високия пост, след което бе проведено неофициално гласуване на членовете на Съвета за сигурност. След 4-те гласувания Бокова се срина до пета позиция след последното гласуване. Според осведомени източници така намаляват шансовете й да се пребори за високия пост. Поддръжниците на Кристалина Георгиева твърдят, че Бокова на този етап има малък шанс да изпревари лидера в състезанието - бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Пак според тях Георгиева има много по-голям шанс като жена, и то представител на Източна Европа да спечели високия пост."

------------------б.ред./публикациите в цитираните международни издания е възможно да са платени пр-текстове, така че доза читателска критичност при тях е повече от препоръчителна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg