EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Край на банковата тайна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на банковата тайна

mail19:39 | 07.07.2009прегледи 1004 коментарикоментари 0


bankingФранция и Белгия се споразумяха днес да облекчат обмена на информация по данъчните въпроси с цел ограничаване на укриването на данъци и да се опита да прекратят практиката на банковата тайна между две европейски държави, предаде Reuters.
Френската министърка на икономиката, промишлеността и заетостта Кристин Лагард и белгийският министър на финансите и институционните реформи Дидие Рейндер подписаха в Брюксел споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, което бе поредният двустранен договор, покриващ критериите на Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР).
"Тази клауза за обмен на информация отсега нататък ще позволи на френската данъчна администрация да получава информация без ограничения от белгийските власти, включително и свързана с банковия сектор", заявиха в съвместно комюнике френското министерство на икономиката, промишлеността и заетостта и министерство на бюджета, държавните финанси, публичната администрация и държавната реформа.Днешното споразумение е петият подобен договор, подписан от Белгия, след споразуменията със САЩ, Великобритания, Австралия и Холандия.
"Ще се опитаме бързо да преминем прага от 12 конвенции, както изисква ОИСР", посочи Рейндер. Белгия се стреми да бъде извадена от "сивия списък" на държавите, които са се споразумели да подобрят нивото на прозрачност на данъчната политика, но досега не са подписали необходимия брой споразумения, отбелязва Ройтерс.
Люксембург и Австрия подписаха днес в Брюксел споразумение за обмяна на данъчна информация според изискванията на ОИСР, което ще доведе до частична отмяна на банковата тайна в тези страни, съобщи говорителят на люксембургския министър на финансите, цитиран от Франс прес.
Документът е бил подписан от люксембургския министър на бюджета и държавното съкровище Люк Фриден и от австрийския министър на финансите Йозеф Прьол извън програмата на срещата на министрите на финансите от ЕС в Брюксел.
Люксембург и Австрия са в "сивия" списък на данъчни убежища на ОИСР, публикуван в началото на април, като в Лондон се бяха събрали лидерите от Г-20. Всяка от двете страни трябва да предоговори най-малко по дванайсет данъчни споразумения, за да бъде извадена от списъка.Люксембург обяви миналата седмица, че е подписал подобни документи с Финландия и Великобритания, като така страните, с които има ревизирани договори, стават девет.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg