EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кражба на ток за милиони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кражба на ток за милиони

mail10:15 | 25.10.2010прегледи 2045 коментарикоментари 1


Кражби на електроенергия за над 7 млн. лева констатира ЧЕЗ за периода януари-септември 2010 година, съобщиха от дружеството. От началото на годината до края на септември в Западна България са съставени 1848 констативни протокола. Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала 17 610 931 киловатчаса електроенергия на приблизителна стойност 3 млн. лева.
На практика сумата, която имаме право да дотаксуваме, представлява едва 40-50 на сто от реалната нерегламентирана консумация, отбелязва Росен Йорданов, директор на дирекция "Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ Разпределение България. Според него това по-скоро мотивира, отколкото отказва некоректните потребители. Притеснително е също, че по-големият обем от кражбите е дело на стопански клиенти, добавя Йорданов. От ЧЕЗ отбелязват, че нерегламентираното присъединяване и потребление нарушава експлоатационните характеристики на мрежата, намалява сигурността и качеството на захранването и ощетява коректните клиенти. От друга страна, се намаляват възможностите на компанията за инвестиции в развитие и модернизация на мрежата. За по-малко от две години - от януари 2009 г. до септември 2010 г., в Западна България са съставени над 4100 констативни протокола за кражби на електроенергия. Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала електроенергия на стойност 37 млн. лева.
Кражба на гориво от далекопроводи, поставянето на неграмотни хора начело на тежко задлъжнели фирми - българските измамници знаят десетки изобретателни методи да измъкват пари от държавата, се казва в коментар на АФП за България. Само тази седмица, електричеството в една трета от столицата беше прекъснато след кражба на медта от 9 км кабели. Крадците ще спечелят 12 хил. евро, но чешката енергийна фирма ЧЕЗ, която доставя електроенергията на българската столица ще трябва да плати 6 пъти по толкова, за да поправи щетите, отбелязва още агенцията.
Една от последните схеми включва наемането на фалшив персонал за фиктивни фирми, за да се получават пари от здравната каса, съобщи началникът на "икономическа полиция" Дарина Обретенова. В схемата бедни, неграмотни хора получават номинална заплата, включително за ръководни длъжности с предполагаемо високо заплащане. До 6 месеца всички "служители" подават искане за отпуск по болест, но парите се прибират от собственика. Подставените лица - роми, наркомани и дори просяци - получават само символична сума от собственика, който след това изчезва. Агенцията напомня, че корупцията и престъпността са сред големите проблеми на България и са причина Брюксел да държи замразени милиони евро помощи от ЕС поради опасения за използването им. След идването на власт на Бойко Борисов, Комисията призна, че има "активна борба с организираната престъпност за първи път" от присъединяването на България към ЕС. Въпреки това България и Румъния остават най-корумпираните страни-членки на ЕС. Схемите за измама са се увеличили с глобалната икономическа криза, заяви Обретенова. "Организираните престъпни групи обявяват необразовани хора, често роми, като собственици на тежко задлъжнели компании". С това дълговете преминават върху тях и измамниците се измъкват, без да плащат. Новите собственици също не плащат, като прекалено бедни да платят. "Те получават 100-150 евро за всяка сделка и това е за тях начин да свържат двата края", отбелязва Обретенова. Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов нарече схемите "цинични методи за ограбване на данъчните власти". Той посочва, че много известни политици и бизнесмени живеят в къщи-палати, отбелязани като все още строящи се, или приписани на фирмите им, за да избегнат данъците. Наскоро данъчните и прокурорите започнаха извършването на въздушни наблюдения, за да разкрият незаконните имоти. Държавата си е възстановила 5 млн. евро.
 


 
Коментари
 
mitko - 05-02-2012 г. 18:06:56

zdr. ako naistina ima ured koyto e vkluchva na kontakt v kishti i namalqva 70 procenta ot toka shte si kupq samo da ima efekt.akonqkoi znae ot kade da si kupq molq za sadeystviye blagodarya predvaritelno.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163