EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кот д'Ивоар vs. монопола при какаото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кот д'Ивоар vs. монопола при какаото

mail07:16 | 11.02.2021прегледи 543 коментарикоментари 0


Търговците на какао от Кот д'Ивоар, водещият световен производител на тази суровина, се обявиха в Абиджан против монопола на мултинационалните компании за шоколад и настояха за по-голям дял от договорите за пускане на пазара на какао, предаде Франс прес.

Абсолютно необходимо е шестте мултинационални компании, които купуват какао в Кот д'Ивоар чрез филиалите си, да бъдат задължени систематично да предоставят от 20% до 30% по всеки договор на преработвателите и износителите от Кот д'Ивоар, каза пред АФП Фабиен Геи, говорител на Обединението на котдивоарските търговци.

Не става дума да ги изтласкаме от котдивоарския пазар, а да позволим на местните оператори да участват дългосрочно в пускането на външния пазар на какаото от страната им и то по по-справедлив и равнопоставен начин, добави Геи.

Според браншовата организация трябва да се сложи край на монопола на швейцарската група "Бари Калбо" (Barry Callebaut) - водещият производител на промишлен шоколад, на сингапурската "Олам" (Olam), американската "Каргил" (Cargill), швейцарската "Еком" (Ecom), и френските групи "Сюкден" (Sucden) и "Тутон" (Touton).

Тези шест мултинационални компании доминират в котдивоарския износ, купувайки почти цялото национално производство на какао, 80 процента от което отива за Европа.

Обединението на котдивоарските търговци включва местни компании за износ на кафе и какао, от които 12 износители на зърна и три преработвателни компании, осигуряващи около 300 000 тона, поясни браншовата организация.

85 процента от реколтата бе продадена при кампанията за пускане на пазара, която стартира в началото на октомври 2020 година, съобщи Обединението на котдивоарските търговци./business.dir.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg