EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Косовско - българска търговска камара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Косовско - българска търговска камара

mail18:08 | 03.10.2023прегледи 447 коментарикоментари 0


Учредена е Косовско-българска търговска камара (КБТК). Тази историческа стъпка в отношенията между Република Косово и Република България привлече вниманието на високопоставени личности от дипломатическите, бизнес и академични общества, които засвидетелстваха подкрепа и интерес към инициативата. 

„Ще бъдем силния глас на бизнеса пред властите и институциите в Косово и в България.“, с тези встъпителни думи започна речта си Томислав Цолов, един от инициаторите на проекта за създаване на Косовско-българската търговска камара и председател на Управителния съвет на КБТК, като ясно подчерта целите на Камарата – да насърчава и подпомага търговските дейности между двете държави. 

„Камарата вече работи и очаквам да бъде платформа за колаборация, да задоволява нуждите на бизнесите и чрез нея да видим повече от Косово в България и повече от България в Косово.“, допълни Н.Пр. Делфин Плана, посланик на Република Косово. Посланикът също сподели, че КБТК е най-голямото постижение за мандата му в България, което ще продължи дълги години да бъде ключов елемент в добрите дипломатически отношения между двете страни и всеки с бизнес нюх ще оцени колко полезно ще бъде членството в камарата. На събитието Н.Пр. Делфин Плана бе награден със „Златна лаврова клонка“ от българското Министерство на външните работи – най-почетната награда за изключителен принос за развитието и задълбочаването на двустранните отношения с чужда държава. Наградата бе връчена от заместник-министърът на външните работи на Р. България - Елена Шекерлетова. 

“Икономическите партньорства и колаборация са движещи сили в днешния геополитически свят. Не само между бизнеси, но и между хора. Вярвам и очаквам големи постижения от тази камара.“, заяви Лиза Гаши, заместник-министър на външните работи на Р. Косово, която използва времето си на сцената да пожелае късмет и успех на начинанието. 

Сред гостите, участващи в церемонията бяха г-жа Елена Шекерлетова, заместник-министър на външните работи на Р. България, и г-н  Ментор Арифай, заместник-министър на индустрията, предприемачеството и търговията на Р. Косово, които пожелаха успех на Камарата. 

Приветствено видеообръщение беше отправено от Косовската стопанска камара. 

„Международните отношения са между хората, между бизнесите и между правителствата. Затова нека останем и застанем заедно.“, завърши речта си президентът Росен Плевнелиев, който участва в КТБК като председател на Консултативния съвет. 

По традиция вечерта завърши с дегустация на селекция вина от Косово и България, като символично начало на обмена на идеи и възможности. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg