EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Косово продава залежите си от въглища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Косово продава залежите си от въглища

mail17:45 | 26.06.2012прегледи 952 коментарикоментари 0


Решението на правителството на Косово да продаде предприятието за производство и доставка на електричество отново повдига въпроса за имуществото в "южната сръбска област", пише белградският вестник "Политика". Сърбия не признава независимостта на Косово и продължава да го смята за своя южна област.
Предложението на Прищина предизвика голям интерес сред чуждестранните инвеститори. Става въпрос за находища на лигнит, оценени на 15 милиарда тона, което е 76 процента от общите резерви на въглища в Косово и Сърбия. Според оценките на специалисти те биха могли да се използват за производство на електричество поне 100 години, пише "Политика". На конкурса се явиха две компании от Турция, а фирмата на бившия командващ НАТО Уесли Кларк поиска лиценз за проучване на резервите, за да произвежда дневно 100 000 барела синтетичен петрол. До 31 март 2010 г. в Косово са приватизирани 545 обществени предприятия, а в Прищинския приватизационен фонд се вляха над 460 милиона евро.

Повечето от останалите предприятия са в населени места с преобладаващо сръбско население. Сред тях е и миннообогатителният комплекс "Трепча" и комплексът от хотели и ски писти " Брезовица", както и държавни предприятия. Тяхната стойност надхвърля два милиарда евро, според оценките на Косовската тръстова агенция. Сърбия трябва спешно да се противопостави на намерението на косовското правителство да продаде залежите от въглища, защото става дума за природно богатство, чийто собственик е държавата Сърбия, казва Миливое Милетич, директор на Бюрото за регионално сътрудничество на Стопанската камара на Сърбия. Той изтъква, че тази и следващата година за властите в Прищина ще бъдат критични, минусът в бюджета на Косово е огромен, а стойността на косовски износ покрива само 10 процента от стойността на вноса.
 


Тагове: Косово, въглища
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg