EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Космос: Корабът "Дракон" полетя към МКС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Космос: Корабът "Дракон" полетя към МКС

mail10:58 | 04.06.2017прегледи 929 коментарикоментари 0


Американската компания "Спейс Екс" изстреля кораба "Дракон" с товар за Международната космическа станция от стартовата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида, предаде ТАСС.
След като стартът на 1 юни беше отложен заради неблагоприятни метеорологични условия, сега корабът беше изстрелян с ракета носител "Фалкон 9" по план - в 17,07 часа местно време на 3 юни (00,07 ч. на 4 юни българско време).
"Няма никакви смущения. Стартът е даден", казаха от Центъра за управление на полетите в Хюстън, щата Тексас.
Десетина минути след излитането на ракетата носител, за която това е втори полет (първият беше през 2014 г.), "Спейс Екс" успешно осъществи контролирано приземяване на първата степен на ракетата на космодрума в Кейп Канаверал, недалеч от мястото на изстрелването. "Първата степен се приземи", каза говорителят на американската космическата агенция НАСА Майк Кюри.
Очаква се "Дракон" да се скачи с МКС в понеделник. Капсулата ще достави на станцията товар от 2,7 тона, включващ храна и материали за провеждането на над 250 научни експеримента. В това число влизат инструменти за измерване на периодичността на рентгеновото електромагнитно лъчение на неутронните звезди и изпитания на най-новите навигационни технологии. Корабът ще достави на станцията живи опитни мишки за изследване на ефектите на остеопороза, а също плодови мушици дрозофила, чрез които ще се изследва отражението на микрогравитацията върху сърцето, отбелязва Франс прес.
Мисията на товарния кораб ще приключи на 2 юли и той ще се върне на Земята с резултатите от научните експерименти.
Това е 11-ата доставка на товар на МКС, извършена от "Спейс Екс" за НАСА, и стотно изстрелване, извършено от компанията. Това е и първият случай, в който капсула "Дракон" се използва повторно, посочва ДПА.


Тагове: космос, МКС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014