EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Корупцията свързваме най-вече с лекари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корупцията свързваме най-вече с лекари

mail12:50 | 05.07.2016прегледи 824 коментарикоментари 0


"Румъния и Гърция са преди нас по корупционен натиск върху фирми от страна на политици и администрация. След нас обаче в региона са Турция и Хърватия". Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия експертът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), позовавайки се на данни от Евробарометър.

По думите на Безлов, най-честият натиск за подкуп в момента е от лекари, които са изместили полицаите.

На въпрос какво си представя средният българин за карупция, Безлов отговори: „Най-общо казано, че някой го рекетира." Според него, повечето българите обаче нямат пряк досег с други сфери и не знаят какво става там.

Вчера Центърът оповести данни, според които всеки пети българин е участник в корупционна сделка. Те показват, че корупцията в страната е нараствала до миналата година. Пикът е бил през 2014-а. Тогава близо 30 на сто от българите са участвали в корупционна схема. Осезаем спад има през 2015 година, когато участие в корупция потвърждават близо 19 процента. През настоящата 2016-та година обаче се наблюдава отново леко повишение - 22.2 на сто казват, че са участвали в корупционна схема.

През 2014-та година най-много хора признават, че изпитали корупционен натиск - почти 40%. Спадът през последните две години е почти наполовина. През 2015-та натиск за даване на подкуп са изпитали близо 28 процента, а през 2016-та година - малко по-малко от 25 на сто от запитаните.

Нивото на корупционен натиск, за който фирмите у нас съобщават, e далеч по-високо от средното за Европейския съюз. Ако в България всяка 10-та фирма се е сблъсквала с явлението - 12 процента от запитаните, то в Евросъюза средно подкупи се дават едва при 4 на сто от случаите.

Според Тихомир Безлов, завладяването на държавата не се извършва само на равнище публична администрация, а и на местно ниво - класическият пример е Слънчев бряг. Кметовете са най-големият работодател и печелят избори.

Експертът от ЦИД посочи и ефектите от цените на бензина. „Навсякъде те падат, у нас се вдигат", подчерта Безлов.

По неговите думи, една от големите теми, която се разви в ЕС, заклеймявайки страни като България е, че те, за да не използват думата "бедни", използват "корумпирани". „Проблемът на бедността е свързан не само с корупцията, но и и с лошото образование, поставянето ни в ъгъла на Европа", каза в заключение Безлов.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg