EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корупцията в Италия = 60 млрд. €

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корупцията в Италия = 60 млрд. €

mail15:00 | 17.02.2012прегледи 487 коментарикоментари 0


Корупцията в Италия възлиза на 60 милиарда евро годишно, се посочва в разпространения днес доклад на заместник-главния прокурор на Сметния съд (Corte dei Conti) Мария Тереза Арганели. Докладът е изготвен за традиционното откриване на съдебната година в Италия, съобщава БТА.
Сметната магистратура приема за вярна сумата от 60 милиарда евро, която е резултат от анализите на Европейската комисия, но изразява несъгласие с общата корупционна сума за ЕС. Според ЕК корупцията струва общо 120 милиарда евро на икономиката на ЕС, което представлява 1 процент от брутния му вътрешен продукт и почти се равнява на годишния бюджет на обединена Европа.

"Изглежда невероятно и прекалено Италия да е отговорна за 50 % от корупцията в Европа, докато останалите 50 на сто се разпределят безпроблемно между другите 26 страни. Необходимо е също така да се припомни, че Италия заема незавидното 69-о място сред 182 държави в корупционната класация на Transparency International и от членовете на ЕС изпреварва само Гърция, Румъния и България. Корупцията руши доверието на чуждестранните инвеститори към италианските пазари и с недопустими за правова държава средства застрашава свободата на икономическата инициатива. Заедно с организираната престъпност корупцията представлява главната пречка за инвестиции, особено в южна Италия," се изтъква в доклада. Миналата година Съдебният съд е издал на първа инстанция присъди за корупция за общо 75,25 милиона евро, а потвърдените след обжалване присъди са едва за 15,05 милиона евро, които са нищожни в сравнение със загубата от 60 милиарда евро.
Сметният съд е създаден още преди окончателното обединение на Италия със закон от 1862 година, за да упражнява контрол върху държавната администрация с цел да не се допускат разхищения и лошо управление. Основната му структура е утвърдена със закон от 1934 г. Влизането в сила на републиканската конституция през 1947 година внася дълбоки промени в икономическия живот на Италия, които се отразяват върху дейността на сметната магистратура. Закъснялото разграждане на държавно-корпоративния капитализъм от времето на Мусолини поставя нови изисквания пред Сметния съд, които все още не са структурно осигурени.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg