EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корпоративни новини от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корпоративни новини от България

mail08:00 | 07.02.2014прегледи 1756 коментарикоментари 0


Компанията за електрическо оборудване "АББ България", която приключи изграждането на своя четвърти завод у нас, е инвеститорът на 2013 г. На осмите годишни награди на Българската агенция за инвестиции бяха отличени 17 компании, избрани сред общо 50 номинации от различни сектори.

Оперативни програми

В Панагюрище стартира нова мощност за производство на средно- и едрогабаритна оптика на фирма "Оптикс" АД. Осигурени са 45 работни места. Продуктите имат широко приложение - от оръжейни прицели до телескопи. Инвестицията е на стойност 10.5 млн. лв., осигурени основно чрез ОП "Конкурентоспособност" (6 млн. лева). Продажбите на компанията през 2013 г. са 30 млн. лв.

Бургаското предприятие за сладкарски изделия "Победа" е инвестирало над 15 млн. лв. за модернизация на производството си за последните 2 години. Бургаското предприятие реализира проект по програма "Конкурентоспособност" на стойност 10 млн. лв. Капацитетът на производство се увеличава с 30%, а приходите за миналата година са достигнали 30 млн. лв.

Още 10 млн. лв. европейски средства ще бъдат разпределени в помощ на клъстерите. Сумата е предоставена за наддоговаряне по процедурата "Подкрепа за развитие на клъстерите в България", която се изпълнява по ОП "Конкурентоспособност". Това ще позволи да се финансират допълнително 26 проекта.

Eleven, фондът за инвестиции в стартиращи компании с капитал от 12 млн. евро, и базиран в България, ще инвестира 100,000 евро в по-напреднали компании, с възможност за допълнително финансиране до 100,000 евро. Фондът ще търси и компании в начална фаза на развитие за стандартната си програма, при която инвестира 25,000 евро срещу 8% дял в капитала на фирмата.

Инвестиции

"СОЛ България" ЕАД получи сертификат за инвестиция клас "А" за проект "Завод за производство на промишлени газове" в град Девня. Инвестицията е на обща стойност 25,5 милиона лева и ще доведе до разкриването на 10 работни места. В завода в Девня ще се произвежда кислород, озон и аргон, който ще се изнася и за Румъния и Турция.

"Идеал Стандарт - Видима" ще пусне през март нова инсталация за производство на месинг блок. Стойността на инвестиционния проект е около 2 млн. лева. Компанията от Севлиево изнася около 90% от продукцията си. Най-големите й пазари са Германия, Франция и Великобритания. Приходите й за 2012 г. достигнаха 388 млн. лв. спрямо 348 млн. лв. предишната година.

Фармацевтичното дружество "Ромфарм компани", което е и най-големият собственик на земеделска земя в България, продължи инвестициите си в сектора за производство на лекарства. В няколко сделки на Българската фондова борса то изкупи от пенсионни фондове два големи пакета акции на "Софарма" и на асоциираната й компания - "Българска роза Севтополис", Казанлък, за малко над 20 млн. лв.

Мениджмънт

Ръководството на "Дънди Прешъс Металс" съобщава, че досегашният директор корпоративни и външни отношения Алекс Нестор е напуснал компанията, считано от 31 януари.

"Софийска вода" има нова онлайн клиентска информационна система, която дава възможност в реално време да се следят текущите и планирани спирания и ремонти, предстои и въвеждането на SMS система за известяване.

Great Wall H6 ще се продаде над пазарната си цена. В рамките на новата си кампания за лансирането на модела българският автомобилен производител "Литекс Моторс" организира специален търг за желаещите да притежават първия произведен в България екземпляр. Две седмици след началото на инициативата цената на колекционерския автомобил е достигнала сумата от 56 900,09 лева. Търгът стартира с първоначална цена от 1000 лева.

Приходи, печалби

Добруджанският земеделски институт е получил 5 895 000 лева приходи от продажбата на продукция и от авторски права през 2013 г. Научната база е генерирала печалба над 600 000 лева и е постигнала с около 400 000 лева повече приходи спрямо предходната година. Институтът е подготвил 2312 тона от т. нар. базови, предбазови и от предварително размножение семена от зърнено-житни култури.

През 2013 г. Спиди АД постигна консолидирани приходи от 66,3 млн. лв. или с 21,6% над реализираните 54,5 млн. лв. през 2012 г. Отчетен е ръст от 14,1% спрямо предходната година. Нетната печалба на дружеството за 2013 г. е 8,9 млн. лв. или увеличение със 16,6% спрямо 7,6 млн. лв. през 2012 г. Слабо понижение се наблюдава в рентабилността на чистата печалба. Това се дължи на извършения в края на годината обир и на увеличението на лихвените разходи в резултат на интензивните инвестиции през годината, които водят и до нарастване на лихвените задължения с 4,3 млн. лв.

dm България приключва финансовата година (октомври 2012 г. - септември 2013 г.) с оборот от 31 млн. евро и ръст от 20.7% спрямо предходния годишен период и това са най-високите показатели за изминалите пет години. Компанията ще запази досегашния ръст на откриване на нови магазини в страната и през следващите няколко години. В момента веригата има 43 магазина в 20 български града.

Технологии

Телекомуникационният оператор Макс Телеком ще стартира първата национална 4G LTE мрежа в България в спектър 1800 MHz. Скорости от 67 Mbps се постигат по време на тестовете. 4G LTE услугите се очаква да бъдат предоставяни на крайните потребители през първата половина на годината.

Софтуерната компания Балкан Сървисис ООД вече е сертифициран партньор на IBM за предоставяне на софтуерни решения от клас BPM (Business Process Management).
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg