EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корея помага за е-управление в Бъгария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корея помага за е-управление в Бъгария

mail13:10 | 14.03.2011прегледи 1126 коментарикоментари 0


Корейски експерти дискутираха с българското правителство и академична общност успешните практики в електронното управление на Конференцията на български и корейски специалисти в сферата на електронното правителство. Представен бе етапа да който е стигнал изграждането на е-правителство в България.
„Тази инициатива може да има сериозен принос за подпомагане развитието на електронното управление у нас, което е един от приоритетите на правителството. Както видяхме при електронното преброяване българските граждани имат нагласа да ползват електронни услуги. Над 50 % от българските домакинства подадоха информацията електронно. Това означава, че при развитието на удобно и достъпно електронно управление гражданите ще могат да разберат мащаба на ползите за тях и да променят начина си на комуникация с администрацията“, коментира заместник – министър Първан Русинов. „През 2010 Европейската Комисия прие Европейска стратегия за дигитална икономика на Европа до 2020. Това означава, че държавите трябва да разработят услуги в областта на електронното управление от най-различен вид. През февруари 2011 г. Българското правителство прие пет годишна Стратегия за въвеждане на електронно управление в България. Корея има голям опит в тази област, който води до големи облекчения за гражданите и спестява техните пари и време.”, каза Чън Би-хо - посланик на Република Корея в България.
Софийският университет "Св. Климент Охридски" е готов да бъде опитно поле за въвеждане на електронното управление, тъй като това, което не върви в управлението на Университета, не върви и в управлението на държавата, каза проф. Иван Илчев, ректор на университета.
Координаторът на Българо-Корейския Център за IT Координация от корейска страна Jaehong Yoon представи корейските перспективи в областта и четирите мащабни проекта, които се предвижда да бъдат осъществени от ITCC през тази година. Първият е в областта на семантичните мрежови технологии, които дават възможност за пълноценен и гъвкав достъп до съдържанието на структурирана информация за всякакви приложения, независимо от платформа и език на програмиране, ориентирани към потребители с различни потребности. Развитието в тази област е на високо ниво и в двете страни. Вторият проект се отнася до разработване на технологична рамка за електронни услуги по подобие на рамката за електронно правителство в Корея, като на негова основа се подготвят и пилотни проекти в различни области. Третият проект е за проучване и анализ на добрите практики в сферата на електронното правителство, а четвъртият - за анализ на статута и тенденциите за иновациите в IТ сферата.
Корейските експерти, представители на Националната Агенция за Информационно общество, на бизнеса (Samsung и Posco) и на Университетите, се спряха върху Публично-частното партньорство и стандартизираната рамка за Електронното правителство, семантичните уеб технологии и тяхната употреба в eGov и Унифицираната Общинска eGov система, която се използва от всички корейски общини и включва всички съответни бизнес функции.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg