EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Корейски финансисти разстреляни заради инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корейски финансисти разстреляни заради инфлация

mail19:34 | 05.04.2010прегледи 1827 коментарикоментари 0


Двама севернокорейски служители са екзекутирани във връзка с паричната реформа, довела до вълнения в комунистическата държава, съобщи южнокорейско издание, цитирано от Франс прес.
Миналия месец печатът в Южна Корея информира, че е екзекутиран един-единствен чиновник от сферата на финансите - 77-годишният Пак Нам-ки. Анонимен източник от Пхенян обаче заявил пред електронното издание "Дейли Ен Кей", че заедно с Пак е бил разстрелян и друг финансов служител.
Двамата били убити на 12 март в сградата на стадион  в столицата на КНДР в присъствието на група държавни служители и членове на ЦК на Корейската трудова партия, твърди "Дейли Ен Кей".
Южнокорейското министерство на националното обединение, натоварено с отношенията със Севера, заяви, че не може да потвърди тази информация.
Южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи през март, че Пак Нам-ки, отговарял за плановата икономика, е бил  разстрелян в столична казарма за "умишлено съсипване на националната икономика".
Според Йонхап, Пак е бил наказан заради неуспеха на валутната реформа - първата деноминация на севернокорейския вон от 17 години насам, призована да обуздае инфлацията и да сложи край на сделките на черния пазар. Мярката обаче имаше обратен ефект - увеличи инфлацията, а също и дефицита на хранителни продукти в КНДР, посочва АФП.
Указ от 30 ноември наложи размяната на 100 стари вона срещу 1 нов, но в ограничени количества, което "изяде" спестяванията на севернокорейското население и събуди остро недоволство в страната, припомня АФП. Стигна се до вълнения, писа южнокорейският всекидневник "Чосон", според който след размирици в град Хамхун на 5 и 6 декември са били екзекутирани 12 "подстрекатели".
   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1191